'Kinderen bewegen te weinig'. Recent verscheen dit bericht nog in de media. Vrije basisschool (W)Onderwijs uit Herentals wil niet bij de pakken blijven zitten en nam daarom het bewegingsaanbod op school onder de loep.

Het is belangrijk een zo ruim en gevarieerd mogelijk bewegingsaanbod aan te kunnen bieden. Naast de lessen bewegingsopvoeding en zwemmen neemt de school daarom heel regelmatig deel aan naschoolse sportactiviteiten op woensdagnamiddag. En sinds kort heeft de school een nieuw item toe kunnen voegen aan het bewegingsaanbod:

'One Mile a Day' voor de lagere school en 'One Dance a Day' voor de kleuterschool.

Dagelijks lopen de leerlingen van de lagere school een mijl (1,6 km) in openlucht. Dit neemt ongeveer een kwartiertje in beslag. Gedurende dit kwartier zijn de leerlingen constant in beweging. Indien het lopen geen volledig kwartier lukt, mag er ook goed doorgestapt worden.

Na deze bewegingsactiviteit worden de dagelijkse activiteiten hervat. Vanzelfsprekend heeft dit een aantal voordelen. De concentratie van de kinderen wordt gestimuleerd en het verbetert de fitheid van de leerlingen. Kinderen worden geprikkeld en gestimuleerd tot een duurzame, actieve levensstijl.

In de kleuterschool wordt er eveneens een dagelijkse activiteit aangeboden om beweging te stimuleren. De kleuters dansen elke dag hun 'dance a day', een dans waarbij de klassymbolen (elke klas heeft een diertje als symbool) verwerkt werden in de danspasjes. Op deze manier is ook hun dagelijkse extra portie beweging verzekerd.

Directie (W)Onderwijs: "We vinden 'een gezonde geest in een gezond lichaam' een heel belangrijke stelling en juichen alle initiatieven toe die hieraan tegemoet komen. Zowel het lopen van de mijl als het dansen bij de kleuters kan op heel wat sympathie rekenen. Niet alleen bij leerkrachten en ouderraad, maar ook bij de kinderen zelf."