In 2015 stelde politiezone politiezone Geel – Laakdal – Meerhout 191 inbraken in woningen vast. Daarnaast stelden we ook 90 pogingen tot inbraak vast. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een daling van dertien procent ten opzichte van 2014. De grootste daling ten opzichte van 2014 zagen we in Laakdal (-23 procent). Per 1 000 huishoudens werden in de zone tien gezinnen geconfronteerd met een (poging) inbraak. In 93 procent van de woninginbraken ging het om het hoofdverblijf.

Slaagpercentage

In 32 procent van de gevallen bleef het bij een poging. In twee op de drie gevallen raakten de inbrekers dus binnen. In tweede verblijven lag het 'slaagpercentage' van een inbraak veel hoger. Deze bevinden zich meestal op een afgelegen plaats, wat dieven de kans geeft om ongestoord hun gang te gaan.

Wanneer?

Net zoals de voorgaande jaren zien we een duidelijke piek tijdens de donkere maanden (januari – februari – maart en oktober – november – december). In de maand november was er, net als in 2014, een recordaantal (pogingen tot) inbraken, namelijk 48. De grote meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Er was een piek van inbraken tussen 17 en 21 uur. Donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond waren de populairste momenten om in te breken.

Buit?

De inbrekers maakten voornamelijk juwelen (halskettingen, ringen, horloges, armbanden en oorbellen), cash geld en computers (laptop, ...) buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achterkant van de woning een raam of deur opengebroken.

Horen, zien en melden

De strijd tegen inbraken is een gedeelde zorg. Daarom willen we blijven inzetten op een intensieve samenwerking tussen inwoners, politie en overheden. Sinds vorig jaar benadrukken we om alles wat verdacht is, direct te melden. In 2015 kregen we 1 539 meldingen van verdachte personen, gedragingen, voertuigen of toestanden. Dit is een stijging van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. We hebben verschillende zaken kunnen oplossen dankzij informatie van burgers. Dus twijfel niet en bel onmiddellijk naar het noodnummer 101 of naar het nummer 014 564700 van de politiezone!

Diefstalpreventief advies

Diefstalpreventief advies heeft als doel je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. In 2015 werden 203 diefstalpreventie-adviezen gegeven. Om dit aantal te kunnen bereiken heeft de zone zeven veiligheidsvrijwilligers opgeleid. Aanpassingen aan je woning kunnen gaan van eenvoudige zaken tot iets meer ingrijpende maatregelen.

Burgerinitiatief Veerle-Heide

In de loop van 2015 ontstond er een burgerinitiatief in Veerle-Heide. De aanleiding hiervoor was een aantal inbraken op korte tijd in deze buurt. Een geëngageerde groep burgers vond elkaar en ging regelmatig op pad, te voet of met de fiets. Alle verdachte situaties melden zij onmiddellijk aan de politie. Sindsdien zijn er daar geen inbraken meer geweest.

Installatie camera's algemene nummerplaatherkenning (ANPR)

ANPR-camera's of zogenoemde 'slimme camera's' herkennen nummerplaten en vergelijken ze met bestaande databanken. Zo kunnen gestolen of geseinde voertuigen, gestolen nummerplaten, niet-verzekerde voertuigen, ... opgespoord worden.

De politieraad besliste in 2015 om te investeren in negen ANPR-camera's. Deze camera's komen aan het op- en afrittencomplex Geel-Oost in Laakdal en op de toegangswegen naar het op- en afrittencomplex Geel-West. Bovendien lanceren we ook nog een trajectcontrole in Winkelom-Geel met slimme camera's.

Deze trajectcontrole wordt meegefinancierd door het Agentschap Wegen en Verkeer. De vergunningen zijn nu bijna in orde. De installatie kan beginnen. Tegen midden 2016 zijn ze in gebruik.