Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Woonzorgcentrum Sint-Anna Herentals wordt zorgvereniging

WZC Sint-Anna

Het stadsbestuur van Herentals wil de zorg die ze aanbiedt in woonzorgcentrum Sint-Anna toegankelijk, betaalbaar, divers en kwaliteitsvol houden.

'Door de evolutie van de zorgsector zijn deze doelstellingen steeds moeilijker haalbaar', zegt schepen Bart Michiels (CD&V).

'Het stadsbestuur heeft daarom het voorbije jaar gezocht naar schaalvoordelen in een samenwerkingsverband.  

De zoektocht naar samenwerking bracht stad Herentals bij de Zorggroep Orion uit Turnhout, waarmee ze vorig jaar een verregaande samenwerking heeft verkend. Er volgden boeiende gesprekken en interessante werkbezoeken.

Daaruit bleek dat beide organisaties wel heel wat overeenkomsten hebben, maar ook een andere visie hebben op samenwerking.

De stad wil zich focussen op de woonzorg, terwijl Orion ook de publieke thuiszorg in Turnhout organiseert en nog verder uitkijkt naar andere zorgvormen in eigen beheer, zoals kinderopvang.

Thuiszorg en kinderopvang wil de stad Herentals zelf blijven beheren, gezien het belang van deze diensten om een eigen sociaal beleid te voeren. 

Het stadsbestuur heeft op basis van het onderzoek beslist dat het noodzakelijk is om van het woonzorgcentrum een zelfstandige instelling, een zogenaamde zorgvereniging, te maken die zelf samenwerkingen kan aangaan en zijn eigen richting kan bepalen.

Schaalvergroting is immers noodzakelijk om de woonzorg betaalbaar en kwaliteitsvol te houden. In dat traject blijft een samenwerking mogelijk met Orion, maar ook met andere zorginstellingen in de regio.

De stad denkt hierbij concreet aan andere openbare woonzorgcentra zoals Orion, maar ook de woonzorgcentra met een non-profit-karakter van de regio Neteland. 

Het stadsbestuur van Herentals start de procedure op om van woonzorgcentrum Sint-Anna een zorgvereniging te maken. Die behoudt zijn openbare karakter, wat betekent dat het de publieke regelgeving blijft volgen voor onder andere personeel, aanbestedingen en boekhouding.

De verzelfstandiging moet rond zijn tegen 1 januari 2024. Het personeel van het woonzorgcentrum behoudt dus ook in de toekomstige zorgvereniging zijn huidige publieke statuut.'  Foto Johan Temmerman/NNieuws.

Vorselaarsebaan 1, Herentals, België

WZC Sint-Anna

Deel dit artikel