De schermen van de beste smartphones op de markt worden steeds groter. Volgens velen begint de lijn tussen smartphone en tablet stilaan te vervagen.

zeker nu de leemte tussen de twee wordt opgevuld door de 'phablet': een smartphone met een scherm van de grootte van een kleine tablet. 2013 zou wel eens het jaar van de grote doorbraak kunnen worden, volgens analistenbureau Strategy Analytics.

Sinds de opkomst van smartphones met aanraakschermen werd de schermdiagonaal steeds groter. Drie jaar geleden leek 4 inch nog het grootste dat een alledaagse smartphone zou worden, maar jaar na jaar ging die standaard omhoog. Eerst naar 4,3 inch (onder andere de HTC Desire HD), vorig jaar werd 4,7 inch de norm onder de vlaggenschepen der smartphonemarkt met de Samsung Galaxy S3 en HTC One X. 

Dominantie Samsung
Tussendoor bracht Samsung met zijn Note van 5,3 inch de eerste echte phablet uit. Vorig jaar werd die opgevolgd door de Note 2, met 5,5 inch nog een beetje groter. Te groot? Neen, zo blijkt uit de verkoopscijfers. In de laatste twee maanden van 2012 gingen er meer dan vijf miljoen exemplaren over de toonbank. De Galaxy S3 blijft echter de bestverkochte smartphone met 30 miljoen exemplaren in die tijdsspanne.

  • © ap.
    De HTC Butterfly (5 inch) was eind vorig jaar de eerste smartphone met een full hd-scherm.
  • © getty.
    Ook de pas aangekondigde Sony Xperia Z heeft een schermdiagonaal van 5 inch.
  • © belga.
    De iPhone 5 is dan wel de eerste iPhone met een groter scherm, met 4 inch is die toch nog een stukje kleiner dan de populairste smartphones van andere fabrikanten.

Waar 4,7 inch vroeger te boek stond als 'phabletterritorium', moeten we nu al groter gaan. Het succes van de Note-reeks heeft er nu voor gezorgd dat andere fabrikanten met phabletconcurrenten zullen komen. En maar goed ook, vorig kwartaal was Samsung namelijk nog goed voor driekwart van de phabletverkoop, LG wist 14 procent binnen te halen.

Ondergrens
Door de standaardgrootte steeds iets te verhogen, hebben gebruikers ervaren dat zulke smartphones toch niet te groot zijn om te gebruiken. Twee jaar geleden werd door velen nog gegruweld bij de gedachte, maar tegenwoordig wil niemand nog terug overschakelen op kleinere formaten. We consumeren namelijk steeds meer media op onze smartphones, terwijl bellen -de zwakke plek van phablets- toch wat minder belangrijk wordt. Bovendien komen tablets tegenwoordig steeds meer zonder simkaartslot, waardoor die minder interessant worden voor onderweg.

We kunnen de ondergrens van phabletterritorium echter niet blijven verhogen. Aangezien het erop lijkt dat de vlaggenschepen van 2013 quasi allemaal een schermdiagonaal van 5 inch zullen hebben, zou dit wel eens echt het jaar van de phablet kunnen worden. 

Heden en toekomst
De nieuwste en beste HTC en Sony hebben beide een 5"-scherm, Samsung heeft de 5,5" Galaxy Note 2, maar de nieuwe Huawei Ascend Mate slaat toch alles. De smartphone die vannacht werd aangekondigd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas kan pronken met een scherm van 6,1 inch. Het wordt nu wachten op de opvolger van de Galaxy S3. Iedereen kijkt namelijk naar wat de populairste smartphonereeks van het moment in petto heeft.

Bron : Belga