U bent hier

Wordt het Heldenstraat of Zorgheldenstraat? Gemeenteraad Mol hakt de knoop door

Mol | Neteland
28.01.2021 - 18.12u
Door: Lex Verellen

De Molse gemeenteraadsleden zullen tijdens de zitting van 22 februari via een stemming bepalen wat de nieuwe straatnaam wordt van een deel van de Doornboomstraat.

De publieksbevraging leverde Heldenstraat als winnaar op, terwijl de cultuurraad unaniem Zorgheldenstraat adviseert. De gemeenteraadsleden hebben finaal de beslissende stem. Zij hebben de keuze uit de drie voorstellen van de straatnamencommissie.

De afgelopen maanden zochten we via de vastgelegde procedure naar een nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de Doornboomstraat.

Waarom?

De huidige Doornboomstraat strekt zich uit van de Hangarstraat tot aan de Gasthuisstraat. In het midden wordt deze doorkruist door de Adolf Reydamslaan.

In het gedeelte tussen de Adolf Reydamslaan en Gasthuisstraat is er geen bewoning, maar liggen er uitsluitend leveringsadressen van het Heilig Hartziekenhuis, woonzorgcentrum Witte Meren en het Sint-Lutgardisinstituut.

De specifieke verkeerssituatie en het feit dat deze organisaties en instelling andere officiële adressen hebben, leidde vaak tot verwarring bij leveranciers. Een nieuwe straatnaam voor dit gedeelte van de Doornboomstraat zou dat probleem oplossen.

Welke stappen?

Stap 1: straatnamencommissie

De gemeentelijke straatnamencommissie - bestaande uit ambtenaren, vrijwilligers en leden van het college van burgemeester en schepenen - maakte van de gelegenheid en de bijzondere ligging van de straat gebruik om drie voorstellen te formuleren met telkens een specifieke motivatie.

ü Covidheldenstraat: Covid bracht het beste in veel mensen naar boven. Naast alle rampspoed staat de straatnaam ook symbool voor steun en hulp aan elkaar.

Met de term 'Covid' houden we de naam tastbaar in de toekomst en vergeten we nooit wat er in 2020 gebeurde. Dit specifieke virus zal ook in de toekomst vermoedelijk nog een rol blijven spelen in onze maatschappij, onder andere door mutaties waarbij het virus in verschillende varianten terugkomt.

ü Zorgheldenstraat: met deze straatnaam leggen we uitdrukkelijk de link naar het nabijgelegen woonzorgcentrum Witte Meren en het Heilig Hartziekenhuis. Zorg staat in deze buurt al centraal sinds 1898.

Dat jaar werd het 'Molse gasthuis' opgericht. In 2020 leverden de medewerkers van het Heilig Hartziekenhuis, de woonzorgcentra en alle overige zorginstellingen en -organisaties uitmuntende prestaties.

ü Heldenstraat: in elke crisis zijn er mensen die boven zichzelf uitstijgen. Dit was het afgelopen jaar ook het geval in onze gemeente. Mol telt talrijke helden – binnen en buiten de zorg - die zijn of haar steentje hebben bijgedragen in de strijd tegen het virus. Deze naam verwijst naar al deze inwoners.

Stap 2: publieksbevraging

Tot en met 11 januari konden onze inwoners via een poll aangeven welke benaming zij verkiezen. In totaal brachten 598 inwoners een stem uit, met volgende uitslag.

ü Heldenstraat: 53%

ü Zorgheldenstraat: 38%

ü Covidheldenstraat: 9%

Stap 3: advies cultuurraad

Na kennisname van de resultaten van de publieksbevraging kreeg de cultuurraad de kans om een advies te formuleren. Zij kozen op 19 januari na overleg unaniem voor 'Zorgheldenstraat' als nieuwe straatnaam. Voor hun advies gebruiken ze volgende argumentatie:

ü Heldenstraat: Dat is een te algemene naam voor de bedoeling en voor de straat waarvoor het moet dienen.

ü Covidheldenstraat: weinig enthousiasme rond dit voorstel. Covid zal men waarschijnlijk/hopelijk na 100 jaar niet meer herinneren.

ü Zorgheldenstraat: is de meest geschikte naam. Reeds zeer lang is in deze straat een ziekenhuis, woonzorgcentrum en school gevestigd. Er zijn geen brievenbussen van particulieren/woningen in deze straat zodat er geen grote aanpassingen moeten gebeuren.

Stap 4: gemeenteraad beslist

Aangezien de resultaten van de publieksbevraging en het advies van de cultuurraad niet overeenstemmen, zal uiteindelijk de gemeenteraad in de zitting van 22 februari de knoop doorhakken.

Het college van burgemeester en schepenen besliste eerder al dat de drie door de straatnamencommissie voorgestelde opties in aanmerking komen. De twee participatiestappen hebben niet tot een eenduidig advies geleid.

Dit betekent dat elk raadslid de mogelijkheid heeft om één van de drie namen te kiezen. De straatnaam die de meeste raadsleden overtuigt, wordt het uiteindelijke voorstel.

Conform de wettelijke procedure voor het toekennen van straatnamen volgt na deze eerste gemeenteraadsbeslissing nog een openbaar onderzoek. Na afloop hiervan kan de gemeenteraad de straat definitief vaststellen.

Meer info: bevolkingsdienst, 014 33 07 16, bevolkingsdienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Minister Crevits verlengt Vlaams beschermingsmechanisme tot eind maart

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 21.01.2022 - 09.19u

Voormalig Bloso-voorzitter Carla Galle (73) overleden

Herentals | Nationaal | Vlaanderen 20.01.2022 - 22.11u

Duits rapport beschuldigt voormalig paus Benedictus XVI van toedekken seksueel misbruik in kerk

EU | Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 20.01.2022 - 18.02u

Voetbal Vandaag : nieuwste aanwinst onder de voetbalwebsites

Voetbal Vandaag : nieuwste aanwinst onder de voetbalwebsites
Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.01.2022 - 17.10u

Winkeldief betrapt in Kempense drankenhandels

Kempen regio | Lille 20.01.2022 - 15.04u

Gezondheidsunie: meer bevoegdheden voor Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vanaf maart 2022

Gezondheidsunie: meer bevoegdheden voor Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vanaf maart 2022
EU | Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 20.01.2022 - 14.55u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto