De bebouwbare ruimte in Vlaanderen is schaars en toch komen er elk jaar gezinnen bij die hun woonwensen willen vervullen. Spelen met uitbreidingsplannen is uit den boze, het rendement van de beschikbare ruimte moet omhoog. Landelijke Gilden neemt een actieve rol op in dit debat rond de betonstop en richt daarom een sessie in rond het nieuwe wonen op 28 februari 2019 te Boechout.

"Landelijke Gilden wil realiteitszin in het debat rond wonen brengen.", aldus Sonja De Becker, voorzitter Landelijke Gilden, "Daarbij is dorpskernversterking te verkiezen boven dorpskernverdichting.

Een dorp moet geen stadsallures krijgen, maar eerder aanpassingen doorvoeren die de leefbaarheid en duurzaamheid bevorderen. Het betrekken van burgers is daarbij van het allerhoogste belang."

De nieuwbouw of vernieuwbouw met appartementen en meergezinswoningen zorgt voor een hoger rendement van ruimte, maar maakt ook dat dorpskernen vaak een drastisch ander uitzicht krijgen.

Daarbij rijst de vraag of het dorp of de woonkern dit verdraagt. Hoe zit het met parkeren? En met het groen in de publieke ruimte? Hoeveel slagkracht hebben lokale besturen nog? Welke nieuwe woonvormen kunnen we verwachten? Landelijke Gilden wil met dorpsbewoners en professionals in gesprek gaan over die veranderingen.

Dit gesprek wordt aangegaan in verschillende provincies. Eerstvolgende sessie gaat door op donderdag 28 februari 2019 om 20.00 uur in het SBB kantoor, Provinciesteenweg 463 te Boechout. We gaan in gesprek met iemand uit de vastgoedwereld, met een architect – stedenbouwkundige en een diensthoofd omgeving.

Na toelichting van de thema's is er ruimte voor debat en vragen. Inschrijven via antwerpen@landelijkegilden.be