U bent hier

Wout van Aert legt eerste steen uniek To Walk Again-Postrevalidatiecentrum

Herentals | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
15.02.2017 - 20.39u
Door: Herman Gezelle

To Walk Again, de stichting van Marc Herremans die zich inzet om de levenskwaliteit van mensen met een beperking te verbeteren, bouwt een verdieping van het AZ Herentals om tot het eerste postrevalidatiecentrum in Vlaanderen.

Wereldkampioen veldrijden Wout van Aert en zijn partner Sarah De Bie, de kersverse peter en meter van To Walk Again, legden woensdagavond de symbolische eerste steen van het centrum dat in het najaar de deuren opent.  Hun voetafdrukken gaan de geschiedenis van het AZ in.  (foto's)

Het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum op de 6e verdieping van het AZ Herentals zal het bewegingsaanbod voor mensen met een fysieke beperking aanzienlijk verbreden.

Ons land telt veel gerenommeerde revalidatiecentra, maar er is een tekort aan bewegingsaanbod en paramedische opvolging na een intensieve periode van herstel.

Dit eerste Vlaamse postrevalidatiecentrum komt er dan ook geen dag te vroeg. 'Als sporter weet ik hoe moeilijk het is om terug te komen na een blessure', zegt peter Wout van Aert.

'Beseffen dat je blijvend geblesseerd bent en toch elke dag knokken om sterker te worden, vergt enorm veel karakter en moed. Sarah en ik hebben met eigen ogen kunnen vaststellen wat een ernstige beperking doet met mensen, en hoe To Walk Again deze mensen nieuwe hoop en kracht geeft.

De wijze waarop deze mensen aan hun herstel werken, toont veel links naar topsport. We zijn dan ook bijzonder trots dat we gevraagd zijn als peter en meter en zullen helpen waar we kunnen om de missie van de organisatie te vervullen.'

Drempels nemen
'De bouw van dit postrevalidatiecentrum is opnieuw het bewijs dat elk einde een nieuw begin is', vertelt stichter van To Walk Again Marc Herremans. 'In 2002 was de verlamming van borst tot tenen het einde van mijn valide leven. Een einde dat het begin was van de opstart van To Walk Again.

Hoop, geloof en actie waren de kernwoorden bij de opstart van een heel mooie organisatie. Vandaag hebben we al heel wat mensen met een beperking kunnen helpen met het nemen van de drempels die ze in hun dagelijkse leven tegenkomen.

In het nieuwe postrevalidatiecentrum in het AZ Herentals bieden we deze mensen een breed aanbod van sport en beweging. Met behulp van hoogtechnologische revalidatietoepassingen, zoals bijvoorbeeld staprobots, verbeteren we de levenskwaliteit van mensen met een beperking aanzienlijk. Met in het achterhoofd nog steeds die ultieme droom: to walk again.'

Living lab
Het centrum zal veel meer zijn dan enkel een postrevalidatiecentrum. 'Het een springplank naar de uitbouw en activering van een regionaal ecosysteem rond gezondheidszorg en technologie', zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen.

'Het zal een living lab zijn, waar lokale en regionale ondernemingen innovatieve zorgtechnologie en zorgconcepten ontwikkelen voor en in nauwe samenwerking met de doelgroep van mensen met een fysieke beperking en hun begeleiders.

Op die manier zullen we in co-creatie met elkaar, bedrijven en gebruikers, beloftevolle marktopportuniteiten identificeren die heel wat secundaire problemen en complicaties van mensen met een beperking zullen wegwerken.'

Steun
Omwille van deze sociaaleconomische insteek krijgt het project steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en een flink aantal andere partners.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen is een van de structuurfondsen die de Europese Unie in het leven heeft geroepen om doelstellingen van het regionaal beleid te kunnen verwezenlijken.

Met dit regionaal beleid wil de Europese Unie de verschillen tussen de ontwikkelingsniveaus van regio's verkleinen.

Het project To Walk Again – Postrevalidatiecentrum heeft een totale kostprijs van 3.034.564,75 euro, EFRO Vlaanderen ondersteunt dit project met 1.194.418,86 euro.

Troef
De provincie Antwerpen ziet het project als een enorme troef voor de streek en de hele provincie.

'De zorgsector is een van de economische speerpunten van de Kempen en met onze snel verouderende bevolking zal het belang daarvan de komende jaren alleen maar toenemen', licht gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid én Europese Samenwerking Peter Bellens toe.

'Met dit unieke postrevalidatiecentrum kan de regio uitgroeien tot een toonbeeld van innovatie in Vlaanderen en Europa. Niet allen patiënten maar ook zorgverleners zullen hun baat hebben bij al die nieuwe technologieën. Daarom investeren we als provincie graag mee in dit initiatief. De provinciale cofinanciering bedraagt 150.000 euro.'

Foto's Guy Verellen / NNieuws.

 

imageMeer nieuws

Storing slagbomen overwegen regio Herentals-Olen-Geel (UPDATE)

Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen 16.01.2021 - 10.34u

Basisschool Hallaar dicht door covid-uitbraak

Heist op den Berg 16.01.2021 - 08.45u

Pfizer moet productie in Puurs tijdelijk vertragen

Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.01.2021 - 08.22u

2e fase Wensbeeld Wechelderzande afgerond

Lille 15.01.2021 - 19.00u

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.01.2021 - 15.57u

Voka - KvK Mechelen-Kempen: “Gemiddeld omzetverlies daalt van 13 naar 9 procent”

Kempen regio | Provincie Antwerpen 15.01.2021 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto