Eind december lanceerde CD&V-voorzitter Wouter Beke de vernieuwingsoperatie "Innesto". Een groep moest nadenken over de veranderende samenleving en nieuwe voorstellen doen voor het verkiezingsprogramma waarmee de partij in 2014 naar de kiezer trekt.

Die denkgroep heeft haar werk afgerond en voorgesteld aan de partij. De opvallendste standpunten worden geformuleerd rond het onderwijsthema. Zo is er het voorstel om de zomervakantie in te korten tot zes weken uit pedagogische overwegingen.

Kinderen lopen achterstand op met lange vakantie

"In de huidige twee maanden durende vakantie missen de sterke leerlingen een uitdaging, terwijl de minder sterke kinderen een achterstand oplopen", stelt Mechels CD&V-lid Hamid Riffi, die de onderwijsstandpunten mee vorm gaf.

"Vandaag hebben we 9 weken schoolvakantie. Mensen die met kinderen bezig zijn, zeggen dat dit te lang is. Het is te lang omdat men datgene afleert waar men heel veel aan gewerkt heeft. Het duurt weken vooraleer men dat weer heeft opgenomen", vult CD&V-voorzitter Wouter Beke aan (foto onder). 

"Men zou de vakantie ook beter kunnen spreiden. Bovendien creëert het de mogelijkheid om iets te leren uit datgene waar men nu niet aan toe komt, bijvoorbeeld stages met technische kwalificaties."

De Vlaamse christendemocraten willen ook een kinderbijslag die gelijk is voor elk kind. Dat betekent dat het tweede of derde kind evenveel krijgt als het eerste. Er zouden wel sociale correcties komen voor gezinnen met een laag inkomen.

"We gaan ervan uit dat elk kind recht heeft op dezelfde kinderbijslag, of dat nu het eerste, tweede of derde kind is. Of dat nu een kind van een ambtenaar, een statutair, een werknemer of een zelfstandige is. Laat ons alles vereenvoudigen. Laat ons ervoor zorgen dat elk kind recht heeft op een basiskinderbijslag en laat ons de kinderen die het nodig hebben en in moeilijke situaties zitten, een sociale toeslag geven", zegt Beke.

CD&V wil daarnaast ook een leertoelage invoeren om in het buitenland te gaan studeren en de kleuterschool verplichten vanaf vier jaar.

(belga)

(Foto Nnieuws : Wouter Beke op bezoek in Westerlo vorige maand /S. Kempenaers).