U bent hier

Zaakvoerder 't Rozenhof vrijgesproken na "bedenkelijk" onderzoek

Herentals | Neteland
16.11.2017 - 14.51u
Door: Herman Gezelle

Zaakvoerder Paul Vervoort van café 't Rozenhof aan de Lierseweg is vrijgesproken voor drugsfeiten én het houden van een huis van ontucht. De rechtbank kon zich namelijk niet van de indruk ontdoen dat er enkel een onderzoek 'à charge' gevoerd werd.

Zo hadden de speurders afgeluisterde gesprekken op een bedenkelijke manier geïnterpreteerd. Het werd de verdediging ook quasi onmogelijk gemaakt om de gesprekken zelf te beluisteren.

Het onderzoek, waarin 19 beklaagden vervolgd werden, ging in 2014 van start met informatie dat Albert B., die een autoverhuurbedrijf in Mortsel heeft, deel uitmaakte van een criminele organisatie die zich inliet met cannabisplantages en de handel in cocaïne en speed.

Er werden talrijke telefoongesprekken afgeluisterd en observaties verricht. In maart 2015 volgden er verschillende invallen, onder meer in het beruchte rendez-vouscafé Rozenhof in Herentals.

Drugsgerelateerde tapgesprekken

Volgens politie en parket hadden Paul V. en Albert B. uit Heist-op-den-Berg drugsgerelateerde gesprekken met elkaar. Hun advocaten voerden echter aan dat de speurders bepaalde passages uit die gesprekken foutief geïnterpreteerd hadden.

Ze konden de juistheid van de neergeschreven gesprekken bovendien moeilijk verifiëren door de onoverzichtelijke manier waarop de 100-en tapgesprekken op dvd waren opgeslagen.

De rechtbank vond dat een schending van de rechten van verdediging en hield daarom met de betwiste passages geen rekening.

De "drugsgerelateerde" gesprekken tussen Paul Vervoort en Albert B. waren voor meerdere interpretaties vatbaar, waardoor beiden werden vrijgesproken.

De rechtbank vond ook niet bewezen dat er sprake was van prostitutie in het Rozenhof. Dat zou volgens politie en parket blijken uit getapte gesprekken tussen hem en een zekere Benny. Paul Vervoort deed dat als "mannenpraat" af.

Zijn verzoek om Benny te ondervragen, werd afgewezen omdat het "de gedane vaststellingen kon neutraliseren". Volgens de rechtbank impliceerde dat laatste dat mogelijke elementen à décharge bewust niet onderzocht werden.

Paul V. zat 3,5 maand in voorhechtenis, zag het Rozenhof voor 6,5 maand verzegeld en hoorde 5 jaar cel tegen zich vorderen, maar werd over de ganse lijn vrijgesproken.

Slechts 6 van de 19 beklaagden kregen celstraffen tot 5 jaar. De anderen werden bij gebrek aan (betrouwbaar) bewijs vrijgesproken. (belga) (pol)

imageMeer nieuws

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'
Herentals | Neteland 24.02.2021 - 10.10u

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.02.2021 - 09.35u

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats
Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 24.02.2021 - 08.41u

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken
Kempen regio | Provincie Antwerpen 23.02.2021 - 18.59u

18 jaar Toscanzahoeve

18 jaar Toscanzahoeve
Kempen regio | Nationaal 23.02.2021 - 18.55u

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'
Vlaanderen 23.02.2021 - 17.23u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto