De raadkamer van Mechelen heeft vrijdag de aanhouding van twee zaakvoerders van een kippenverwerkbedrijf Smits in Heist-op-den-Berg niet meer verlengd. De twee worden verdacht van fiscaal gesjoemel. Er werden geen inbreuken tegen de voedselveiligheid vastgesteld.

Zaterdag en zondag vonden huiszoekingen en verhoren plaats in het bedrijf in Heist-op-den-Berg en bij de zaakvoerders thuis in Oost-Vlaanderen.

Een man van 47 jaar en zijn partner van 37 jaar werden vervolgens aangehouden op verdenking van informaticafraude, fiscale valsheden en gesjoemel met de BTW-aangifte.

"Er zijn ernstige aanwijzingen dat het softwaresysteem waarmee het bedrijf facturen en leveringsbonnen genereerde, misbruikt werd zodat lagere hoeveelheden vleeswaren op de bonnen vermeld werden dan de werkelijk geleverde hoeveelheden", verklaarde het parket maandag. "Over eventuele inbreuken op de wetgeving rond de voedselveiligheid wordt nog volop onderzoek gevoerd."

Meester Frank Jacobs, die de verdediging van het koppel voor zijn rekening neemt, laat weten dat er absoluut nooit gevaar voor de voedselveiligheid is geweest. "Er zijn regelmatig audits geweest, enkele maanden geleden nog, en die waren altijd goed. Er is nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid", zegt hij.

Hij laat nog weten dat zijn cliënten opgelucht zijn dat ze de cel mogen verlaten. "Hun vrijlating vandaag zegt genoeg", zegt Jacobs. "De waarheid zal aan het licht komen, het onderzoek wordt nog volop gevoerd. We hopen dat het bedrijf snel terug open kan gaan." (Belga)