Jackie De Waele, beter bekend als Zaki, gaf donderdagavond in de bib een boeiende lezing over z'n nieuw boek "Ondeugend ouder worden".
Op een vaak heel grappige en onderhoudende manier kon hij de 75 luisteraars positieve dingen vertellen over ouder worden.

Zaki refereerde vaak naar wetenschappelijke onderzoeken. Daar komen trouwens de senioren erg goed uit de verf. 

'Senioren zijn de beste chauffeurs, de snelst groeiende groep gebruikers van smartphones en tablets, en 90% van alle vrijwilligers in Vlaanderen bestaan uit senioren', weet Zaki.

'Sommige dingen worden ook beter door ouder te worden.

Vroeger was er altijd een hele commotie over de Beaujolais Nouveau maar als je er een paar glazen van dronk had je 's anderdaags wel hoofdpijn. Ze hadden hem beter wat laten liggen, want met ouder worden zou hij beter worden.

De jongeren denken soms ook dat bij oudere mensen de hersens uitdrogen en beginnen verschrompelen maar deze blijven groeien, net zoals de huid, tot bij de dood.

Er wordt ook regelmatig gesproken over het probleem van de vergrijzing. Dit is juist goed nieuws, want dit betekent dat wij allemaal beter en ouder worden. Het enige probleem bij de vergrijzing, is het probleem van geld. Het spaarpotje werd in het verleden niet genoeg gevuld.'

Senioren hebben ook geen bang om te sterven maar wel, terecht, bang om dement te worden. Omdat hij daar in zijn eerste boek "Ondeugend ouder worden" te weinig aandacht aan besteedde, heeft sympathieke Zaki nog een tweede boek geschreven: "Ondeugender ouder worden".

En, last but not least : jong zijn is géén kunst,...we hebben het allemaal gedaan.

Zaki was in de jaren 60-70 een legendarische presentator-dj van destijds BRT2, soms nu nog te gast op Radio1 VRT.  Een knaller.

Johan Temmerman / NNieuws.