Op zondag 28 juli vindt voor de derde keer Zammel Zindert plaats.

Zammel Zindert 3 is een dagvullend programma met o.a. een Zammelse markt, roofvogelshows, dorpsspelen en toffe randanimatie. Het kerkplein van Zammel is op 28 juli the place to be.

Wegens succes herhaald
Toen in 2011 Zammel 475 jaar bestond als parochie, richtten enkele Zammelaars een comité op om dat jaar enkele feestelijkheden te organiseren. Dat ze drie jaar later nog actief zouden zijn, konden ze toen niet vermoeden. De eerste editie van Zammel Zindert wat zo’n succes dat de Zammelaars zelf om een vervolg vroegen.

Roofvogels

Zammel Zindert wordt nu dus voor de derde keer georganiseerd, maar toch is het ieder jaar weer anders. “Als je jaarlijks hetzelfde programma bovenhaalt, dan hebben mensen het al snel gezien en willen ze al eens een jaartje overslaan. Daarom zorgen we er voor dat er ieder jaar iets anders te beleven is”, vertelt Nancy de Poorter van het comité Zammel Zindert. Zammel Zindert bestaat uit een Zammelse markt, een jaarlijks wisselende hoofdact en randanimatie. “Na oldtimers en vespa’s gaan we dit keer voor de roofvogels van Valkerij Neverland. Zammel Zindert is een lokaal gebeuren en we vinden het ook tof om daarvoor met een Geels bedrijf samen te werken. Andy Vergalle en zijn team verstaan hun vak als geen ander. Ze verzorgen twee roofvogelshows, geven uitleg over de vogels, je kunt met een roofvogel op de foto of een cadeaubon t.w.v. 75€ winnen. De roofvogelshows vinden plaats om 11u30 en 17u.”

Zammelse markt
Centraal in Zammel Zindert is de Zammelse markt. Standhouders zijn de plaatselijke verenigingen en kleine winkeltjes en zelfstandigen uit Zammel en omgeving. Een aantal succesformules worden herhaald, andere dingen veranderen. Zo herhaalt de KVLV haar stand met verwenkoffies en kom je in tropische sferen bij de cocktailbar van KFC Zammel. “Wat we echt super vinden, is dat er ook dit jaar weer nieuwe standhouders zijn”, zegt Nancy. “De Goede Plek bijvoorbeeld verkoopt er versierde cupcakes en de oudergroep van Freinetschool De Steltloper heeft een ijskraam. Er zijn Zammelse winkels die voor de derde keer meedoen, maar er zijn er ook bij voor wie het de eerste keer is. Wij vinden dat een marktje zo gevarieerd mogelijk moet zijn om leuk te blijven. 20 van hetzelfde soort kramen heb je snel bekeken. Bij ons mogen eerst de standhouders van Zammel inschrijven, daarna geïnteresseerden van buiten Zammel. Ook beperken we het aantal standhouders met eenzelfde soort product. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld drie kraampjes met juwelen, niet meer. Ook met eten en drinken wordt erop gelet dat er geen twee kramen hetzelfde verkopen. Je gaat tenslotte geen 10 braadworsten eten, he”. Je kunt terecht op de markt van 10u tot 18u.

Dorpsspelen
Vorig jaar sloegen ze een keer over, maar dit jaar zijn ze er weer, de dorpsspelen. Groepen vrienden, buren of familie nemen het om 14u tegen elkaar op. Dat is in de eerste plaats een gezellig gebeuren. Hoe gevarieerder een team, hoe beter. Wel tof om te zien hoe een team van atletisch gebouwde mannen gaat bezemsteelbreien. De “disciplines” van dit jaar zijn nog een verrassing.
Zammel Zindert zou niet Zammels zijn zonder een optreden van De Flierefluiters (10u30) en harmonie Zammel (17u). Deze laatste brengen een heuse 70-ties special. Vorig jaar was men serieus onder de indruk van Studio Shake. Dit jaar laten zij hun danskunsten zien om 16u.