Er kan het komende weekend niet op natuurijs geschaatst worden in de Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen.

Zoals bij elke periode van aanhoudende vorst, meten de domeinwachters van de provinciale groen- en recreatiedomeinen aandachtig de ijsdikte op de vijvers, vennen, grachten en plassen.

Van zodra er een ijslaag van 11 tot 12 cm ligt, zoals door de ijsmeesters aangegeven wordt, zou het relatief veilig zijn om grote groepen toe te laten. Maar momenteel zitten de metingen aan een gemiddelde van 6 cm, en dat is te weinig.

Er is ook geen domeinwacht voorzien aan de vijvers om een oogje in het zeil te houden en de veiligheid te verzekeren. Bovendien houdt men rekening met de natuurwaarde van de waters in kwestie.

Het belang van de vissen en vogels die er leven, primeert. Dat is zeker het geval in enkele groendomeinen. Daarom vragen de directies met aandrang om niet zomaar op het ijs te gaan!

Niet schaatsen, wel winterpret

Als het vriesweer toch aanblijft, zullen specifieke vijvers en plaatsen aangeduid worden waar wel geschaatst kan worden. Hierover wordt dan meer info gegeven via de website: www.provincieantwerpen.be (gebruik de zoekterm ‘schaatsen’).   

Dat alles wil uiteraard niet zeggen dat winterpret verboden is. Integendeel! Gedeputeerde De Haes, bevoegd voor provinciale recreatie- en groendomeinen benadrukt: Kom zeker nog sleeën, slippen, ravotten, glijden en spelen in de laatste resten sneeuw! Er zijn heuvels, ijsplekken, bergjes en sneeuwhopen in overvloed in een domein in je buurt, kom spelen en genieten tot je je vingers en neus niet meer voelt!”

Ook de reguliere (doe-het-zelf) wandelingen en het vaste aanbod zijn in deze omstandigheden het (her)ontdekken waard.

Corona maatregelen

Uiteraard zijn de maatregelen tegen de verspreiding van Corona ook nog steeds van belang. Als je de provinciale domeinen bezoekt, doe je dit volgens de geldende maatregelen:

-      Mondneusmasker bij de hand

-      Afstand bewaren

-      Mondneusmasker dragen vanaf 12 jaar, op drukke plekken

-      Niet met meer dan 4 personen samen wandelen

-      Kom bij drukte op een ander moment terug

Deze oproep geldt voor de volgende provinciale recreatie- en groendomeinen:

Zilvermeer, De Schorre, De Nekker, De Lilse Bergen, Rivierenhof, Vrieselhof, Kesselse Heide, Arboretum Kalmthout, Vrijbroekpark, Broek de Naeyer, Neteland, Hoge Mouw, Prinsenpark, Hertberg, De Averegten, Kasteel d’Ursel.

www.provincieantwerpen.be zoekterm: schaatsen

Foto Copyright: Provincie Antwerpen