Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) en Brussels Airport hebben noodmaatregelen genomen om de werking op de luchthaven van Zaventem te verzekeren na de nu al vijf dagen durende staking bij afhandelaar Swissport. Want ondanks een protocolakkoord blijven de arbeiders van Swissport staken.

"Het akkoord bevat zowel concrete maatregelen die onmiddellijk ingaan, als een engagement van de Swissport-directie om de nodige besprekingen in de komende weken verder te zetten. Het is dan ook onaanvaardbaar dat personeelsleden dit akkoord naast zich neerleggen en het werk weigeren te hervatten", zeggen Wathelet (foto onder) en Brussels Airport in een gezamenlijke mededeling.

Beide partijen betreuren het feit dat het overleg niets heeft opgeleverd en dat het akkoord niet wordt uitgevoerd door de personeelsleden.

"Niet alleen veroorzaakt deze uiterst lange staking sinds zondagavond enorme hinder voor duizenden reizigers, maar lijdt Brussels Airport en haar partners ook een niet te overzien imagoverlies en wordt hierdoor een immense economische schade veroorzaakt voor alle bedrijven op de luchthaven en voor België in het algemeen", luidt de mededeling.

Daarom grijpen beide partijen in. Vanaf 14 uur zijn volgende maatregelen ingegaan:

  • Het materiaal van Swissport om bagage af te handelen wordt in beslag genomen, conform de bepalingen in hun licentie. Het gaat bijvoorbeeld over laadkarretjes.
  • Het Swissport-personeel dat weigert om het werk te hervatten, mag niet meer op de tarmac of in andere beveiligde zones komen
  • Wie de toegang tot de luchthaveninfrastructuur blokkeert of de luchthavenoperaties verhindert, zal een dwangsom moeten betalen.

Volgens Brussels Airport gaat het om uitzonderlijke maatregelen, maar dreigde de economische schade na vijf dagen van staking bij Swissport te groot te worden. Want intussen stapelt de onbehandelde bagage zich op, hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen wel al begonnen zijn met het terugsturen van bagage van hun klanten.

Wathelet zegt nog dat hij een initiatief zal nemen om tot een gemeenschappelijk statuut te komen voor personeel van afhandelaars. Hij zal Brussels Airport, de afhandelaars en de vakbonden uitnodigen voor overleg daarover. "Dit moet de werkzekerheid verbeteren ten voordele van de werknemers, de werkgevers, de luchthavens en de reizigers" aldus Wathelet. (vrt)