Zondag vertrekken er opnieuw enkele passagiersvluchten vanop de luchthaven van Zaventem. Dat heeft Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, gezegd op een persconferentie. Het gaat om drie vluchten van Brussels Airlines naar respectievelijk Faro, Turijn en Athene.

De heropstart van de passagiersvluchten op Zaventem gebeurt morgen in eerste instantie dus kleinschalig. "Vanaf morgen zijn we weer gedeeltelijk operationeel. We moeten daarvoor nog de officiële toelating krijgen van de ordediensten", aldus Feist. "We starten morgen met een beperkt en eenvoudig aanbod, dat gradueel wordt uitgebreid en opgevoerd."

De toegang naar de luchthaven blijft de komende dagen ook nog beperkt. "Brussels Airport zal enkel bereikbaar zijn met de auto of taxi. Alle voertuigen zullen Parking 2 moeten gebruiken. Andere transportmiddelen worden later weer toegelaten."

Wat betreft de veiligheid, komt er vanaf morgen een bijkomende controle, voor passagiers zich melden aan de incheckbalie. De testen van afgelopen dagen hebben uitgewezen dat de veiligheidsdiensten tot 800 passagiers per uur kunnen controleren.
Woorden van dank en troost

Aan het begin van de persconferentie sprak Feist woorden van troost uit voor de slachtoffers en hun families. Hij bedankte ook de hulpdiensten voor hun moed tijdens de reddingswerken. "Het zal nog een tijd duren voor we dit een plaats kunnen geven. We zullen die dag nooit vergeten."

Hij roemde de hulpdiensten voor de snelle heropstart van de luchthaven. "Amper 10 dagen na de aanslagen kunnen we opnieuw passagiersvluchten laten doorgaan. Deze heropstart is een hoopgevend signaal. We tonen collectief de kracht om erbovenop te komen en niét te buigen. Ik wil iedereen uitdrukkelijk bedanken voor het halen van deze doelstelling."

Tot slot bedankte Feist nog de regionale luchthavens voor hun inzet en operationele hulp de voorbije dagen. Hij verzekerde zijn collega's dat "de normale capaciteit op Brussels Airport nu zo snel mogelijk hervat wordt". (vrt)