U bent hier

Zeer zware uitbarsting op de zon voor 3e keer in 24 uur

Internationaal
11.06.2014 - 15.12u
Door: Herman Gezelle

Op onze zon heeft zich opnieuw een zeer zware uitbarsting voorgedaan, zo heeft SpaceWeatherLive.com gemeld. Het is de derde zware uitbarsting op minder dan 24 uur tijd.  De uitbarsting van vandaag was van de klasse X1.00. De Amerikaanse weerdienst NOAA situeerde de zonnevlam om 11.06 uur Belgische tijd.

Gisteren waren er zonnevlammen van de klasse X2,2 en X1,5, beiden komend uit gebied AR 2087 op onze ster, zo bevestigde het gespecialiseerde SIDC-centrum op het plateau in Ukkel. De plasmawolk (CME) van de eerste zal de aarde niet bereiken, een schokgolf van de tweede zou dit wel doen in de ochtend van 13 juni, meent het SIDC.

Volgens de NOAA zou met de zeer zware uitbarsting van vandaag geen plasmawolk gepaard gaan. Tussen de beide uitbarstingen van de X-klasse van gisteren en die van vandaag waren er ook enkele zware uitbarstingen van de M-klasse, die tweede is in een rang van drie.

Uitbarstingen van de X-klasse zijn dus de zwaarste. Ze kunnen, indien op de aarde gericht, op onze planeet leiden tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteitscentrales. (noaa/vrt)  foto's NASA.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto