De prijzen van de Zeeuwse mosselen gaan de hoogte in. Dat komt omdat momenteel minder mosselen kunnen worden geoogst in de Oosterschelde. Hierdoor neemt de prijs op de veilingen toe.

"Normaal gezien kent de prijs van de mosselen bij de start van het seizoen meteen een piek en daalt de prijs na enkele weken. Maar dit jaar merken we dat dit niet gebeurt", legt Christine Fijnaut van het mosselkantoor in Yerseke uit.

"De prijs ligt nu zelfs iets hoger dan bij het begin van het seizoen. Bij sommige partijen mosselen gaat het op de veilingen om een piek tot 1 euro per kilogram", zegt Fijnaut nog.

Volgens de mosselbank in Yerseke stijgt de prijs omdat het aanbod beschikbare mosselen in de Oosterschelde momenteel een stuk lager ligt dan aanvankelijk werd verwacht. "Er wordt nu tot 20% minder aangevoerd dan vorig jaar in dezelfde periode. We spreken dan toch al snel over twee miljoen kilogram mosselen", aldus Fijnaut.

"We oogsten namelijk alleen de mosselen die aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoen. En voor een bepaalde hoeveelheid mosselen zal de gewenste kwaliteit pas later worden bereikt."

Bovendien is het mosselseizoen dit jaar later op gang gekomen, waardoor de vraag groot blijft.

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt jaarlijks gemiddeld vijftig miljoen kilogram mosselen geproduceerd. Ongeveer 60% daarvan wordt naar België uitgevoerd. (belga)