Je hoeft niet perse naar Limburg te rijden voor de fleurige bloesems, ook dichtbij kan je ze bewonderen. In de Topmolenstraat in Balen vinden we nog een prachtig exemplaar van de wilde peer (Pyrus pyraster) terug. Deze boom behoort tot de zeldzaamste inheemse houtige gewassen van Vlaanderen en Nederland. Hij bevindt zich nu in het 'roze knop' stadium maar weldra zullen de bloemetjes uitbundig tevoorschijn komen en pronkt de boom met haar lentekleed.

De wilde peer is internationaal bedreigd, vermoedelijk zijn er nog maar 30 exemplaren van terug te vinden in België en Nederland. Deze boom is een 'Plant van Hier', hij stamt af van bomen die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus perfect zijn aangepast aan de bodem en de omstandigheden in onze streken. Wat hem zo bijzonder maakt is dat alle gecultiveerde peren afstammen van deze oerpeer.

Je kan de bloesem van de wilde peer van Balen bewonderen in een zandweggetje in de Topmolenstraat. In de buurt van de Topmolen vind je wandelknooppunt 93, sla daar het zandweggetje in richting knooppunt 13. Op een goeie 100m vind je aan je rechterkant de driestammige wilde peer. Voor de fietsers ligt het vlakbij fietsknooppunt 30, zo'n 500meter richting knooppunt 60, rechts na de Topmolen het zandweggetje in.

Omdat de wilde peer een lichtminnende boom is, werden vorig jaar vijf populieren rondom geveld. De boom wordt nu niet meer bedreigd door overschaduwing en na een correctie snoei kan hij er weer geruime tijd tegenaan!

Met medewerking van de gemeente Balen (www.balen.be) en Regionaal landschap Kleine en Grote Nete www.rlkgn.be).