Zelfrijdende voertuigen, zonder bestuurder erin, mogen straks in Nederland de openbare weg op. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Schultz. Zij wil dat fabrikanten meer mogelijkheden krijgen om de zelfrijdende auto's te testen.

Minister Schultz zegt dat Nederland beschikt over "de ideale combinatie van een goede infrastructuur, slimme onderzoekers en een innovatief hightech bedrijfsleven."

Menselijke fout
Schultz is enthousiast over zelfrijdende auto's. Het idee is dat ze dichter bij elkaar kunnen rijden en met elkaar kunnen communiceren, waardoor het verkeer beter kan doorstromen.

De minister denkt dat het verkeer ook veiliger wordt, omdat zelfrijdende auto's volgens haar minder gauw een fout maken. "Bij zo'n 90 procent van de ongevallen in het verkeer is er nu sprake van een menselijke fout", zegt Schultz, die verder stelt dat zelfrijdende auto's goedkoper en beter zijn voor het milieu.

Vorige week spraken Nederland en vrijwel alle andere EU-landen af om zo snel mogelijk grootschalig te gaan oefenen met zelfrijdende voertuigen.

Proeven met autonoom rijden, waarbij de auto sommige taken van de automobilist overneemt, waren al wel beperkt mogelijk. Maar tests waarbij de bestuurder helemaal ontbreekt, zijn nieuw.