Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ZeroHuis bouwt 21 energiezuinige woningen op nieuwe verkaveling in Noorderwijk

ZeroHuis

Op een boogscheut van het centrum van Noorderwijk en Olen, tussen de Olenseweg, Steenovens en Elzenstraat, realiseerde de familie Leirs-Janssens zopas één van de wellicht laatste grote verkavelingen in Noorderwijk.

De verkaveling is rustig en centraal gelegen, tussen Noorderwijk en Olen met een goede verbinding naar de omliggende gemeenten en steden en de E313. Alle dorpsvoorzieningen, sporthal, horeca, jeugdverenigingen, winkels, openbaar vervoer,… zijn ook op fiets- en wandelafstand voor de nieuwe bewoners.

Op deze verkaveling start, begin 2023, de firma ZeroHuis uit Olen met het bouwen van 21 zeer energiezuinige (≤ E10) en levensloop bestendige woningen. De woningen zijn helemaal klaar voor de toekomst.

In een volgende fase volgen ook nog 18 energiezuinige appartementen.

"Bouwgrond wordt schaarser, bouwmaterialen, lonen en dus ook bouwen, wordt duurder", zegt Joran Leirs zaakvoerder.  "Bovendien vraagt het milieu en de koolstofproblematiek, dat we zorgzaam omgaan met de beschikbare ruimte, energie en grondstoffen. Daarom is ZeroHuis – altijd op zoek naar oplossingen – op de proppen gekomen met deze woningen, die niet gebouwd zijn voor één maar voor meerdere generaties en die zonder veel moeite op 101 manieren aanpasbaar zijn in de toekomst.

“Ook voor het kappen van de bomen zijn we niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Joran Leirs namens de verkavelaar. “uiteindelijk bleek het om een minder waardevol bos te gaan dat bovendien in woongebied is gelegen.

De footprint van de gebouwen is beperkt gehouden, zodat er overal een tuin en voortuin kon worden gerealiseerd en ook het openbare domein is maximaal als groene zone ingericht. Er werden al heel wat nieuwe bomen en hagen aangeplant en bovendien is de verharding zeer beperkt gehouden, zodat het regenwater makkelijk weer ter plaatse kan infiltreren. De verkaveling is autoluw, met doodlopende straatjes en dooraderd met een trage fiets- en wandelweg.

Samen met architectenbureau AP/ART Architecten uit Lier, ontwierp ZeroHuis hier 21 woningen en 18 appartementen volgens de principes van compact, energiezuinig en betaalbaar wonen. Echte dorpsarchitectuur, met respect voor de omgeving en de eigenheid van een Kempens dorp. Eén van de woningen gaat trouwens dienst doen als het nieuwe kantoor en kijkwoning voor ZeroHuis.

De woningen zijn dan ook zeer energiezuinig, d.w.z. dat ze beter scoren dan de momenteel al zeer strenge BEN-norm. Jeroen Engels van ZeroHuis vervolgt : “Alle woningen zullen opgeleverd worden met een E-peil van 10 of lager. Hierdoor kunnen de bewoners 5 jaar lang genieten van 100% vrijstelling op de onroerende voorheffing. Om dit te bereiken worden de woningen voorzien van slimme warmtepompen, vloerverwarming én -koeling, zonnepanelen, domotica en zelfs een energiemanagementsysteem of EMS.

Dat EMS brengt de energiestromen in kaart en kan die stromen eventueel ook sturen, dit alles met het oog op een zo laag mogelijke energiefactuur. Ook binnen 20 jaar.

ZeroHuis maakt zijn naam als pionier op vlak van duurzaam bouwen dus helemaal waar in dit project.

Naast al deze technologische hoogstandjes zijn de woningen ook allemaal voorzien van een liftschacht, waardoor je later heel gemakkelijk een huislift zou kunnen installeren. Door een slimme indeling kan je de voorziene ruimte uiteraard ook nu al handig benutten.

Welke optie je ook verkiest, de woningen zijn klaar om de zolderruimte in no time en zonder grote ingrepen in te richten als kangoeroewoning, bureel voor thuiswerk, logeerkamer(s) voor de kleinkinderen of als een studio voor inwonende adolescenten. Temeer daar de grote zolderruimtes al voorzien zijn van een chapevloer, aansluitingen voor water, afvoeren en elektriciteit en ook een vaste trap. Levensloopbestendig wonen in zijn zuiverste vorm.

De woningen worden allemaal woonklaar opgeleverd, met een klinkerverharding en een kwaliteitsvolle carport. Ze worden verkocht met 100% voltooiingswaarborg." Foto boven : Jeroen Engels, Joran Leirs, Marijn Leirs en Marcel Leirs / NNieuws.

ZeroHuis Noorderwijk

ZeroHuis Noorderwijk

Olenseweg 48, Herentals, België

ZeroHuis

Deel dit artikel