ZeroHuis is een kleine speler met een grote passie voor energiezuinig bouwen. Ze bouwen al jaren BEN-, passief en nul-energiewoningen, casco of helemaal woonklaar.
Vanaf 21 oktober gaan ze nog een versnelling hoger.

Dan openen Olens burgemeester Seppe Bouquillon en gedeputeerde voor provincie Antwerpen, Peter Bellens, namelijk hun eerste kijkwoning aan de Geelseweg 79 in Olen. Het gaat bovendien niet om zomaar een energiezuinige kijkwoning, maar om een energie-plus woning. Dat is een (passief-)huis dat méér energie produceert dan het nodig heeft.

Zaakvoerder Jeroen Engels: 'Omdat het vandaag al bon ton is om volgens de BEN-norm te bouwen, wil ZeroHuis laten zien dat het mogelijk is om nog een stap verder te gaan. En dat zonder daarbij design, comfort of geld overboord te gooien. Hun motivatie is een gezonde bekommernis om het milieu en onze toekomst.

De basis voor deze energie-plus woning is een massief-passiefhuis. Daarbij is van bij het ontwerp zeer veel aandacht besteed aan een compacte bouwwijze, doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, een aangepaste oriëntatie, het oordeelkundig aanwenden van glaspartijen, een uitgekiend ventilatie- en verwarmingssysteem met warmterecuperatie en optimaal gebruik van zonne-energie.

Op zondag 23 oktober - van 10.00u tot 17.00u - is het grote publiek welkom om inspiratie op te doen of voor een babbel over energiezuinig bouwen.

Terwijl de norm in Vlaanderen momenteel E50 is, haalt deze kijkwoning een e-peil van -1, een K-peil van 20 en een luchtdichtheid van 0,33 bij 50 Pascal. "Dat zijn straffe cijfers", bekent zaakvoerder Joran Leirs, "maar alles is grondig doorgerekend met de EPB-verslaggever". De energiebehoefte betreft trouwens niet alleen verwarming en warm water, maar ook het zogenaamde restverbruik is gedekt. Dat is de energie die gebruikt wordt om te koken, voor de verlichting of om tv te kijken.

ZeroHuis richt zijn pijlen dus duidelijk voorbij 2021. Dan wordt het namelijk verplicht om bijna-energie-neutraal (BEN) te bouwen. Maar helemaal energieneutraal kan dus nu ook al, of zelfs nog straffer...'

ZeroHuis is een afdeling van Ultra-Bouw bvba en heeft zijn wortels in Noorderwijk.