De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 24-jarige Marokkaanse vrouw uit Deurne veroordeeld tot zes maanden cel en 600 euro boete voor schuldig verzuim. De vrouw was twee jaar geleden bevallen op het toilet, na een ongewenste zwangerschap die ze voor iedereen verborgen had gehouden. Ze had het jongetje vervolgens niet geholpen, waardoor het verdronken was in de toiletpot.

De vrouw had op 28 oktober 2016 een gynaecoloog geraadpleegd, die haar vertelde dat ze (hoog)zwanger was. In de nacht van 29 op 30 oktober beviel ze op het toilet van haar zoontje. De baby belandde met het hoofdje naar beneden in het water.

De beklaagde was naar eigen zeggen in shock en wist niet hoe lang het geduurd had, vooraleer ze het kindje uit de toiletpot nam. De baby huilde niet en bewoog evenmin. Ze knipte de navelstreng door en gooide de placenta in de vuilbak. Het jongetje legde ze gewikkeld in een doek in een kast in de badkamer. Haar broer had het lijkje daar op 1 november 2016 aangetroffen. Hij stak de baby in een rugzak en ging samen met de beklaagde en zijn vader aangifte doen.

Het gezin was niet op de hoogte van de zwangerschap. De beklaagde had hen niet ingelicht uit schrik voor hun reactie. Ze vertelde dat het binnen de Marokkaanse gemeenschap 'not done' is om ongewenst zwanger te raken van een man met wie ze geen relatie had.

Uit de autopsie bleek dat het jongetje levend geboren werd, maar dat het gestorven was door verdrinking. De gerechtspsychiater stelde in haar verslag dat de culturele achtergrond van de beklaagde en de vrees voor reacties een grote rol speelde. De beklaagde had niet willen weten van de zwangerschap en voelde geen binding met het kind.

Ze had aan de gynaecoloog wel verteld dat ze de baby wilde afstaan voor adoptie. Ze had volgens de rechtbank dan ook alles moeten doen om hulp te bieden aan haar zoontje, zodat hij gered kon worden.

De vrouw zou intussen in therapie zijn - wat de rechtbank noodzakelijk leek - maar liet verstek gaan op haar proces. De rechter kon haar bijgevolg geen probatievoorwaarden opleggen om verdere begeleiding te garanderen. Bij de strafbepaling werd rekening gehouden met haar achtergrond, jeugdige leeftijd, persoonlijkheid en blanco strafblad. Ze kreeg zes maanden cel en 600 euro boete.

Voor het Antwerpse hof van beroep start trouwens deze week het proces van een 26-jarige vrouw uit Westerlo, die ook op het toilet bevallen was en haar dochter had laten sterven in de toiletpot. Alleen werden die feiten gekwalificeerd als 'moord'. Ze had in eerste aanleg vijftien jaar cel gekregen. (belga)