De leerlingen van het zesde leerjaar van Gemeentelijke Basisschool De Bosmier in Balen legden het beste online wedstrijdparcours van SpEUrnEUs af

Het zesde leerjaar van Gemeentelijke Basisschool De Bosmier uit Balen mag zich een heel jaar lang 'Europese klas van het jaar 2013' noemen. Ze scoorden het hoogst op het interactief online parcours van de SpEUrnEUs wedstrijd die op 18 februari van start ging. Naast de titel krijgen ze samen met de andere winnaars uit de Vlaamse provincies een daguitstap naar Bergen en Zee in Oostende cadeau.

Bijna 200 Antwerpse klassen uit de derde graad van het basisonderwijs streden dit jaar opnieuw voor de felbegeerde titel 'Europese klas van het jaar'. Daarvoor moesten ze vier weken lang het online parcours van SpEUrnEUs volgen met tal van internetopdrachten waarmee ze punten konden scoren. Europees president, Herman Van Rompuy nam de leerlingen mee op sleeptouw door de Europese Unie. Doorheen de verschillende levels kwamen ze meer te weten over de geschiedenis van de Europese Unie, de lidstaten en belangrijke Europese beslissingen voor kinderen. Elke week kwam er een nieuwe opdracht online.

Met hun virtuele klas moesten de leerlingen ook een wetsvoorstel maken. Zo vroegen de winnende leerlingen aan de Europese president om kinderen in alle scholen van de landen in de Europese Unie gelijke kansen te geven op gebied van zorg in de klas: GON-begeleiding, begeleiding bij dyslexie, rekenproblemen,..
Op 25 maart liep de wedstrijd af. Voor de organisatoren is het opzet geslaagd. “Uit de massale deelname van de scholen in onze provincie leid ik af dat Europa meer en meer de verdiende aandacht krijgt in het onderwijs. Dat is belangrijk want Europa is geen ‘ver van ons bed verhaal’. Via onze Europa Directwerking helpen we als provinciebestuur dan ook graag leerkrachten bij hun lessen over Europa in de klas.” aldus Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking van de provincie Antwerpen.
“De leerlingen waren laaiend enthousiast en zijn helemaal in de wolken met hun prijs. Door SpEUrnEUs zijn de leerlingen nu meer dan ooit geïnteresseerd in Europa. Wij vonden SpEUrnEUs heel fijn als leervorm en de kinderen gingen er helemaal in op. Een moeder vertelde me zelfs dat ze niet kon geloven dat haar 12-jarige zoon alles over de val van de Berlijnse muur begon op te zoeken.” Aldus een leerkracht van winnende school ‘De Bosmier’ in Balen.

Per deelnemende Vlaamse provincie mag één klas zich nog heel 2013 'Europese klas van het jaar' noemen. De winnende klassen gaan op 4 juni op daguitstap naar Duin en Zee in Oostende.  SpEUrnEUs en de daguitstap worden aangeboden door het Europa Direct informatienetwerk van de Provinciebesturen Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.