De zesdejaars Industriële Wetenschappen (6IW) van SILA Westerlo hebben de hoofdprijs gewonnen van de Belgian Railways Competition for Technicians, of kortweg BERT.

Dat is de nationale technologiewedstrijd van de spoorwegen voor leerlingen uit de derde graad van het technisch en beroepsonderwijs. De studenten van 6IW wonnen de finale in het NMBS-treinmuseum met hun systeem om graffiti op treinen snel te detecteren en te verwijderen.

HR Rail en NMBS daagden de technische studenten in heel België uit om een oplossing te ontwikkelen voor dit tweeledige probleem: enerzijds graffiti heel snel opsporen nadat die is aangebracht, want vroege detectie vergemakkelijkt het verwijderingsproces, en anderzijds graffiti op een efficiënte en milieuvriendelijke manier verwijderen.

SILA Westerlo overtuigde de jury met hun oplossing: de 6IW'ers ontwikkelden zelf een ingenieus systeem waarbij ze een foto maken en deze vergelijken met een standaardfoto zonder graffiti. Als er verschillen worden opgemerkt tussen deze foto's, dan wijst dit op de aanwezigheid van graffiti en kunnen ze deze lokaliseren. Vervolgens wordt ook het verwijderingssysteem aangestuurd op deze locatie.

Door deze overwinning gaan de studenten aan de haal met 5.000 euro voor de school en de deelnemende leerlingen zelf krijgen elk een reischeque ter waarde van 200 euro.