Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zesdeklassers van Heistse basisscholen leren reanimeren

Heist

De zesdeklassers van de Megascholen Heist-op-den-Berg (alle Heistse basisscholen) leerden deze week reanimeren onder het moto ‘rustig handelen in nood, dat kun je best al vroeg leren!’

Hartfalen leren herkennen, de hulpdiensten verwittigen en reanimatie toepassen: de Heistse zesdeklassers leerden de voorbije week de knepen van het vak.

Het lokale bestuur steunde de basisscholen om de reanimatiecursus aan te bieden, zodat de leerlingen voortaan kunnen (mee)helpen in nood. Per minuut dat niets wordt ondernomen bij een persoon met hartfalen, gaat tien procent van de overlevingskansen verloren. ‘Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren. Het is belangrijk dat alle kinderen van jongs af leren hoe te reageren in een noodsituatie en dat ze beseffen dat ook zij kunnen helpen om een mensenleven te redden’, onderstreept het lokale bestuur.

De jongeren kregen eerst theoretische instructies waarbij ze meer te weten kwamen over de werking van de noodcentrale. Ook leerden ze een slachtoffer in nood herkennen en leerden ze welke technieken ze moeten toepassen bij verstikking. Nadien konden ze de theorie omzetten in de praktijk en oefenden ze verschillende technieken. Daarvoor gebruikten ze aangepast oefenmateriaal zoals reanimatiepoppen.

Elke jongere legde ook een schriftelijke en praktische test af op het einde van de les en behaalde op die manier een eerste attest ‘levensreddend handelen’. De scholen zelf krijgen na de laatste les een kwaliteitslabel. 

Meer informatie over de reanimatiecursus voor scholen vind je op www.reanimatieopschool.be.

 

Heist

Deel dit artikel