Een gloednieuw muntstuk in Letland veroorzaakt onenigheid tussen de minister van Volksgezondheid en de centrale bank van het land. Op het muntstuk staat een groot gevuld bierglas afgebeeld en dat zou volgens de minister aanzetten tot drankmisbruik.

Het nieuwe muntstuk wordt geïntroduceerd om een zomerfestival in het land kracht bij te zetten. In totaal zijn er een miljoen munten beschikbaar. Elke munt heeft een waarde van 1,4 euro. De nieuwe munt kan niet op bijval rekenen van de minister van Volksgezondheid Juris Barzdins. Volgens hem is de munt in tegenspraak met de inspanningen van het land om het alcoholgebruik te verminderen.

Ook het persbericht waarin de munt werd aangekondigd, zal de minister niet blij maken. Er staat onder meer te lezen dat “bier de ideale remedie is tegen slapeloosheid". “Bier is ook, na water en thee, de populairste drank van Letland.”

Een woordvoerder van de Letse centrale bank heeft intussen gereageerd op de kritiek van de minister. “Als een onschuldige munt al niet mag, dan kunnen we meteen ook andere tradities in ons land verbieden. Wij nemen de woorden van Juris Barzdins niet ernstig”, besluit de woordvoerder.


Bron : DeRedactie.be