Het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel zet MyoSuit in om post-coronapatiënten vlotter te laten revalideren. Ziekenhuis Geel is de eerste in de Benelux die het innovatieve stapharnas heeft aangekocht.

Veilig en gecontroleerd revalideren na Covid-19

Na hun verblijf op intensieve zorg hebben coronapatiënten last van spierzwakte en conditieverlies. In het revalidatiecentrum in Geel kunnen deze patiënten sneller herstellen dankzij MyoSuit.

'Met MyoSuit kunnen onze patiënten veiliger en gecontroleerd stappen', legt dr. Tine Logghe uit, diensthoofd van het revalidatiecentrum. 'Het harnas neemt veel spierkracht over en verkleint zo de kans om door de knieën te zakken.

In plaats van 10 meter kan de patiënt al meteen 20 meter stappen, zelfstandig rechtkomen van een stoel en zelfs al trappen nemen.'

Uniek lichtgewicht pak

In tegenstelling tot de zware staprobots bij volledige verlamming, is MyoSuit een uniek lichtgewicht pak dat tot 40% van de spierkracht overneemt.

Het exoskelet weegt amper 5 kilogram en bevat sensoren aan de knieën en heupen die bewegingen van de patiënt waarnemen en hem of haar vervolgens helpen bij het bewegen.

Daardoor kunnen patiënten met zwakke spieren sneller en makkelijker dan normaal actief bewegen, wat op zijn beurt zorgt voor een sneller herstel.

'Voor het eerst terug in buitenlucht wandelen'

Erik Lathouwers verbleef 6 weken op intensieve zorg nadat hij het coronavirus opliep. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg hij ook een klaplong en werd hij twee keer in coma gebracht omdat zijn hart zwakker werd.

Gelukkig herstelde hij en kan hij nu revalideren. Wanneer hij voor het eerst bij bewustzijn was merkte hij snel dat zijn spieren verzwakt waren: hij kon geen vork vastnemen, hij kon niet op zijn benen staan en zijn handen beefden.

'Het eerste moment dat ik wakker werd op intensieve zorg, en ik wou iets doen dat me niet lukte? Dat voelde raar.' Door de oefeningen met de kinesitherapeut maakt hij vordering. Hij kan weer rechtstaan maar hij voelt zich nog onzeker tijdens die oefeningen.

Erik is de eerste post-coronapatiënt die met de MyoSuit oefent. 'Je kan het vergelijken met een rugzakje dat je draagt, alsof iemand je omhoog trekt met het handvat', legt Erik uit.

'Nadat de kinesitherapeuten het harnas bij me aandeden voelde ik dat die mijn ruggengraat rechtte. Ik deed een aanzet om recht te staan en "hup" ik was vertrokken. We namen meteen de trap naar beneden en ik kon voor het eerst terug in buitenlucht wandelen. Zalig.'

Fulltime inzetten om mensen te helpen

Naast revaliderende coronapatiënten kunnen ook neurologische patiënten gebruik maken van het pak. Denk maar aan mensen die recupereren na verlamming of nadat ze een zenuwaandoening opliepen.

'Vanaf het begin van de aankoop kunnen we het pak fulltime inzetten om mensen te helpen', vertelt dr. Logghe.

'Het belang van een goede revalidatie mag niet onderschat worden, ook in de preventie van nieuwe aandoeningen. Betere revalidatie leidt tot een lager valrisico, patiënten zijn zelfstandiger en gaan meer bewegen wat resulteert in een betere levenskwaliteit op lange termijn.'

Naast MyoSuit kocht het revalidatiecentrum van Geel ook de nieuwste reeks medische krachttoestellen aan – waaronder de Compass 600.

Hiermee heeft Ziekenhuis Geel de meest recente en innovatieve apparatuur om patiënten met spierzwakte van verschillende aandoeningen te laten revalideren en behoort het daarmee tot de topcentra van ons land. (pp) Foto Ziekenhuis Geel/ Nnieuws.