De bouwwerken aan de bestaande zijvleugel van Ziekenhuis Geel zijn gestart. Tijdens de officiële opening mochten burgemeester Vera Celis, Féline Wouters en enkele jonge patiëntjes hun handdrukken plaatsen in een stuk net gegoten beton.  Dit zal geïntegreerd worden in de muren van het nieuw kinderziekenhuis.

"Voor ons was het erg belangrijk om ook kinderen te betrekken bij de officiële opening van de bouwwerken. Tenslotte bouwen we voor hén een nieuw kinderziekenhuis. Ze moeten in een warme omgeving terechtkomen waarin ze zich veilig voelen", zegt Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel.

Planeet Goudgeel

Het nieuwe kinderziekenhuis wordt ingericht als Planeet Goudgeel. "Het is een beleveniswereld die de fantasie van kinderen van nul tot zestien jaar aanspreekt.

Ze komen namelijk niet terecht in een klinische ziekenhuisomgeving, maar landen via een raket in een ruimtestation op Planeet Goudgeel", zegt Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel.

Voor de nieuwbouw krijgt Ziekenhuis Geel steun van de Vlaamse Overheid via subsidies van het VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden). Maar daarnaast zoekt het ziekenhuis nog extra middelen voor de aankleding en verdere inrichting van Planeet Goudgeel.

Daarvoor kan het alvast rekenen op de steun en inzet van haar ambassadrice Féline Wouters. "Samen met mijn mama en papa knutsel ik al enkele jaren een fotozoektocht in elkaar waarvan de opbrengst integraal gaat naar het nieuwe kinderziekenhuis", vertelt de 11-jarige jongedame.

Drie bijkomende verdiepingen

In de nieuwbouw wordt naast een nieuw kinderziekenhuis ook plaats voorzien voor een nieuw chirurgisch daghospitaal en een nieuw klinisch labo dat in samenwerking met de netwerkpartners zal geëxploiteerd worden.

Het einde van de werken is voorzien voor eind 2024 en de ingebruikname voor begin 2025. De eerste fase met enkele voorbereidende werken startte in juni en is intussen afgerond. Het plaatsen van de ruwbouw zal ongeveer één jaar in beslag nemen. Daarna volgt de afwerking.

Daarbij worden het nieuwe kinderziekenhuis, het klinisch labo, het daghospitaal en de operatiezalen ingericht. Ook deze fase duurt ongeveer 12 maanden. De drie bijkomende verdiepingen worden bovenop de bestaande zijvleugel gebouwd die momenteel o.a. het revalidatiecentrum huisvest.