Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziekenhuis Geel installeert SMOTspot met gratis zonnecrème

Sinds een kleine week vind je aan de ingang van Ziekenhuis Geel een SMOTspot: een ‘slimme’ paal op zonne-energie waar je gratis zonnecrème kan nemen én die je toont hoe hoog de UV-index op dat moment is. Nu de zomer volop in het land is, wil het ziekenhuis zo iedereen aanmoedigen om te smeren. “Zon weren, kleren en smeren” is de boodschap.

“In België krijgt één op vijf personen, voor de leeftijd van 75 jaar, een vorm van huidkanker. Het is een cijfer om even bij stil te staan,” vertelt dr. Jos Opheide, hoofdarts van Ziekenhuis Geel.

“Als ziekenhuis vinden we het dan ook onze verantwoordelijkheid om onze patiënten, bezoekers en medewerkers te sensibiliseren en aan te moedigen om voldoende te smeren. Want tot 70% van de huidkankers zijn te voorkomen door goede preventieve bescherming.”

Aan de ingang van Ziekenhuis Geel staat daarom tot eind september een zogenaamde SMOTspot. Het is een ‘slimme’ paal op zonne-energie waar iedereen gratis zonnecrème, factor 30 en 50, kan nemen en ook de UV-index op dat moment kan aflezen. Zo weten de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis wanneer ze zeker moeten smeren.

De SMOTspots zijn een initiatief van drie jonge ondernemers, die samen de start-up Sundo oprichtten. De naam SMOT verwijst naar ‘smotten’, wat West-Vlaams is voor smeren. Daarnaast is het ook een afkorting voor ‘Skin Matters Over Tan’.

Schadelijke uv-straling

Overdadige blootstelling aan de uv-stralen van de zon kan huidkanker veroorzaken. “Wanneer je verbrandt door de zon betekent dit dat het DNA van je huid wordt beschadigd.

Meestal herstelt de huid, maar niet altijd. Als gevolg hiervan kunnen soms de eigenschappen van het DNA wijzigen. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer gewijzigd DNA zich opstapelt en hoe groter de kans dat je huidkanker krijgt,” aldus dr. Vanden Eycken, toegelaten arts op de dienst dermatologie Ziekenhuis Geel.

Gelukkig kunnen enkele goede gewoonten het risico op huidkanker sterk doen afnemen. Blijf tussen 12u en 15u zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Bedek daarnaast je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met uv-bescherming. En smeer je om de 2u royaal in met zonnecrème. Vergeet zeker je lippen en oren niet.

“Wanneer je zonnecrème gebruikt, is het belangrijk om minimaal een kwartier tot een uur voor je naar buiten gaat te smeren. Gebruik een factor dertig en hoger en herhaal regelmatig wanneer je in de zon gaat. Bescherm zeker ook kinderen, want hun huid is dunner en zeer gevoelig voor de zon.

Voor hen is een zeer hoge zonbeschermingsfactor van essentieel belang om huidbeschadiging te voorkomen,” voegt dr. Aerts, dermatoloog Ziekenhuis Geel, toe.

Deel dit artikel