Ziekenhuis Geel steekt zijn obesitaskliniek in een nieuw jasje. De kliniek heet voortaan Baro en biedt aan mensen met overgewicht een uniek, multidisciplinair en persoonlijk zorgtraject van twee jaar.

Met het oog op langdurig gewichtsverlies krijgt de patiënt niet alleen ondersteuning van artsen, maar ook van diëtisten, psychologen, fysiotherapeuten en endocrinologen.

Door de jarenlange ervaring van dokters Thierry Lafullarde en Ben Gys is de obesitaskliniek van Ziekenhuis Geel uitgegroeid tot één van de grotere en meest vooraanstaande centra voor vermageringsoperaties in Vlaanderen. Baro trekt patiënten aan van ver buiten Geel.

Grondige evaluatie

Ziekenhuis Geel doet al zo'n 20 jaar vermageringsoperaties bij patiënten met overgewicht. Meer en meer patiënten vinden hun weg naar Geel, wat de obesitaskliniek voor de nodige uitdagingen stelt.

Om de organisatie beter af te stemmen op het toenemend aantal patiënten en te kunnen blijven zorgen voor een langdurig gewichtsverlies, nam het ziekenhuis alle processen eens grondig onder de loep.

Het resultaat? Een gloednieuw zorgpad van twee jaar, op maat van de patiënt en met ondersteuning van meerdere disciplines in het ziekenhuis. De obesitaskliniek heet vanaf nu ook Baro, met een eigen logo en website. De persoonlijke, gespecialiseerde en multidisciplinaire aanpak maakt Baro uniek.

Vermageringstraject op maat

"Bij ons doorloopt de patiënt een persoonlijk traject, afgestemd op de eigen noden. Het is voor patiënten vaak een grote stap om tot bij ons te komen. Door onze persoonlijke aanpak hopen we die drempel te verlagen", zegt Thierry Lafullarde, chirurg en oprichter van Baro.

"Tijdens een eerste gesprek met mezelf of collega-dokter Ben Gys maken we uitgebreid kennis met de patiënt. Welke stappen heeft de persoon al ondernomen om te vermageren? Waarom is dat niet gelukt? Welke klachten heeft hij of zij vandaag?"

Operatie of niet?

Tijdens dat eerste gesprek krijgt de patiënt ook meer uitleg over de mogelijkheden om te vermageren.

De artsen bekijken of de patiënt in aanmerking komt voor een vermageringsoperatie. Indien dat niet zo is, zetten ze de patiënt op weg om op een niet-operatieve manier te vermageren, onder begeleiding van bijvoorbeeld de huisarts, diëtisten en een psycholoog.

Als de persoon wél in aanmerking komt voor een operatie, start het Baro-traject. Dat traject gaat over meer dan de ingreep alleen. "Een sterke focus en wil van de patiënt en een positieve ingesteldheid zijn heel belangrijk voor langdurig gewichtsverlies", zegt dokter Lafullarde.

"Bij Baro zorgen we dat de patiënt zich goed blijft voelen. Zo plannen we bijvoorbeeld verschillende afspraken op eenzelfde dag zodat de patiënt niet onnodig en te lang in een ziekenhuisomgeving moet zijn."

"De belangrijkste stap is wat na de operatie komt"

Na een uitgebreide reeks van vooronderzoeken en -gesprekken volgt dan de ingreep, een eerste belangrijke stap richting vermageren. "Maar daar stopt het zeker niet. Integendeel.

De belangrijkste stap is ongetwijfeld wat na de operatie komt", legt dokter Lafullarde uit. "Zo'n drastische lichaamsverandering vraagt langdurige begeleiding. In samenwerking met de eigen huisarts en ons multidisciplinair team van psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten werken we met de patiënt aan een blijvend gewichtsverlies.

Dat doen we in verschillende individuele en groepsessies, maar we blijven onze patiënten ook na de operatie ondersteunen met de juiste kennis en informatie, bijvoorbeeld via onze app BePatient."

"Mensen vergeten vaak hoe ingrijpend zo'n operatie is", zegt ook de 27-jarige Celien Deloof, die zich anderhalf jaar geleden liet opereren bij dokter Lafullarde. "Ik zie mezelf nog altijd als 'de dikke Celien'.

Ik voel me veel beter, met meer energie, maar mentaal is dat toch wel even aanpassen. Maar ook op dat vlak staat Baro de patiënten bij, met regelmatige controles. Onlangs nog kreeg ik telefoon van een psychologe om te vragen hoe het met me ging. Dat is zo waardevol.

En het geeft je ook opnieuw moed, want je moet er wel voor blijven werken natuurlijk." Vandaag weegt Celien 45 kg lichter dan voor de operatie en ze is nog altijd aan het vermageren.

Wil je meer weten?

Baro organiseert elke maand een infosessie voor geïnteresseerde mensen met overgewicht. De eerstvolgende sessie is op woensdag 4 maart, van 18u tot 20u, in Ziekenhuis Geel. Uitgerekend op Wereldobesitasdag! Je kan je inschrijven via www.baro.be.

Urban walk in Geel

In het kader van Wereldobesitasdag (4 maart) organiseert Baro samen met de stad Geel een urban walk langs en door gebouwen in Geel. Zo wil Baro iedereen aanzetten om meer te bewegen. De wandeling start om 14u aan het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel. Meer info op www.ziekenhuisgeel.be.

Foto obesitas.be