Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel week dementie 2024010

Op 21 september was het Werelddag Dementie. Deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is.

Net zoals vorig jaar organiseerden de geriatrische diensten van Ziekenhuis Geel daarom een Retrocafé op 4 oktober.

Heel de dag lang konden patiënten, familie, bezoekers, … een bezoekje brengen aan een gezellig café uit de jaren ’60-’80 met spulletjes verzameld door medewerkers van verschillende diensten in het ziekenhuis.

 

Een sfeervolle dag

Op 4 oktober organiseerden de geriatrische diensten van Ziekenhuis Geel een Retrocafé voor hun patiënten en familieleden. Gerebernus, een polyvalente ruimte in het ziekenhuis, werd  omgetoverd tot een gezellig café.

Al enkele jaren doen we iets extra op de Werelddag Dementie. Vorig jaar organiseerden we voor de eerste keer een Retrocafé. Dit was zo’n groot succes dat we meteen hebben beslist om er een jaarlijkse traditie van te maken. Het is een geweldige manier om zowel de dag van onze patiënten wat op te fleuren als om dementie extra onder de aandacht te brengen” , zegt Tina Hennebert, ergotherapeut dienst geriatrie Ziekenhuis Geel.

Tussen 11u en 16u konden de patiënten genieten van een lekker tasje koffie en bijhorende zoetigheden zoals versgebakken wafels en gebak. Daarnaast konden de aanwezigen zich ook vermaken met gezelschapsspelletjes, muzikale verwennerijen en kon iedereen zich laten opdirken in de optalloorhoek.

 

We hebben een groot deel van de activiteiten van vorig jaar overgedragen naar dit jaar, omdat ze echt een meerwaarde waren. Mensen met dementie zijn namelijk beter te activeren door alle zintuigen in te zetten bij activiteiten en contacten. Met een platenspeler op de achtergrond proberen we bijvoorbeeld vroege herinneringen terug op te roepen” ,  legt dr. Valérie Van Ouytsel, geriater Ziekenhuis Geel, uit.

Als extra toevoeging dit jaar kwamen ook een aantal muzikale gasten het beste van zichzelf geven. Johan Wyckmans, zanger en kok in Ziekenhuis Geel, zette het Retrocafé in gang met Vlaamse klassiekers, in de namiddag waren er een getalenteerde accordeonist en hobbyzanger en de dag eindigde met een optreden van het Gelegenheidskoortje, een groepje zingende medewerkers van het ziekenhuis.“

Toen de collega’s van geriatrie me de vraag stelden of ik dit jaar wou zingen tijdens het Retrocafé, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Ik vind het een super mooi initiatief en als ik zo mijn steentje kan bijdragen, dan doe ik dat heel graag” , zegt Johan Wyckmans, chef-kok Ziekenhuis Geel en zanger.

Alois verblijft een week op de geriatrische afdeling en genoot van deze dag. Hij vertelt: “Ik ga de frikandellen en krieken met smaak opeten. Het is een mooi initiatief van de verpleging om dit allemaal te organiseren, naast alle goede zorgen die ze me al gaven. Echt, een dikke pluim voor hen !”

We willen onze patiënten de best mogelijke zorg bieden. Dit doen we op traditionele manieren, maar ook op niet-traditionele manieren. Zoals bijvoorbeeld via evenementen zoals het Retrocafé. We vinden die extraatjes ook zeer belangrijk en daarom blijven we daarop inzetten. Niet alleen onze patiënten genieten van deze dag. Wij genieten mee wanneer we een lach of blijdschap op hun gezicht kunnen toveren” , voegt Melinda Engelen, verpleegkundig diensthoofd geriatrie, nog toe.

 

Over Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel is een regionaal ziekenhuis dat een waaier van diensten aanbiedt. Het ziekenhuis telt 300 bedden en is jaarlijks goed voor 150.000 raadplegingen, 45.000 opnames (inclusief dagopnames), 14.000 chirurgische ingrepen, 370.000  technische onderzoeken, 3 miljoen labo-analyses en 22.000 patiënten op spoed.

Daarnaast huisvest het ziekenhuis ook het bekende Revalidatiecentrum Kempen, één van de grootste en best uitgeruste revalidatiecentra van het land.

Ziekenhuis Geel wil toonaangevend blijven in de regio Kempen door goede samenwerking binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen met de ziekenhuizen H. Hartziekenhuis Mol, AZ Herentals en AZ Turnhout.

Foto's Ann Van Hulle / NNieuws.

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding van Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding van Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding van Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding van Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding van Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel opent Retrocafé naar aanleiding van Werelddag Dementie

J.-B. Stessensstraat 2, Geel , België

Ziekenhuis Geel week dementie 2024010

Deel dit artikel