Een eenvoudige techniek met indrukwekkende resultaten op vlak van wondzorg in gebruik genomen in ziekenhuis Geel. Het product heet Leucocyte Platelet Rich Fibrine oftewel L-PRF: dit zijn membranen samengesteld uit witte bloedcellen en gestimuleerde bloedplaatjes. Kortom, eigen bloed van de patiënt is het basisproduct van de nieuwe techniek voor snellere en betere wondheling.

Om L-PRF te krijgen neem je bloed af bij de patiënt. Dat bloed gaat zonder toevoegingen in een eenvoudig buisje. Vervolgens gaat het bloedmonster in een centrifuge van Allmedics.

Na 12 minuten ronddraaien vormt er zich een gele prop in het buisje: L-PRF. Het is een superbloedklonter die wordt platgedrukt waardoor er zich membranen vormen. Die membranen reiken het lichaam materiaal aan die de reorganisatie van bloedvoorziening bevordert en het weefsel helpt om de wonde te sluiten. Het lichaam geneest dus zelf de wond.

Het afnemen van het bloed, centrifugeren en aanbrengen op de wonde moet binnen enkele minuten gebeuren.

"De beste uitvinding sinds de punaise"

"Zelfs bij patiënten met langdurige chronische wonden, bijvoorbeeld op de voeten van diabetespatiënten, of wonden op een lastige plaats zoals doorligwonden, zien we dat de wond toch nog geneest dankzij L-PRF.

Als we deze techniek niet kunnen toepassen bij hen zouden we moeten overschakelen op een radicale behandeling zoals een amputatie", zegt vaatchirurg Jos Opheide van Ziekenhuis Geel. "Het is wat mij betreft de beste uitvinding sinds de punaise."

Naast chronische wonden kan het ziekenhuis L-PRF perfect toepassen bij brandwonden, na verwijdering van tanden, bij open wonden na een ingreep of bij botopbouw. Het waren dan ook stomatologen (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie) die oorspronkelijk de techniek ontwikkelden om holtes in het kaakbeen op te vullen.

Snellere en betere wondheling

Hoe kleiner de wond, hoe sneller de behandeling en genezing duurt. Wonden de grootte van een muntstuk, sluiten met deze techniek meestal na 7 weken behandeling.

Bij een goed resultaat komt de patiënt maar 5 tot 7 keer op consultatie in plaats van 15 tot 30 keer. Een besparing voor de patiënt én de maatschappij.

L-PRF heeft nog meer voordelen voor de patiënt:

- De genezingstijd is korter en de patiënt heeft minder pijn.

- Wonden genezen beter en mooier waardoor je minder littekens krijgt.

- Er zijn minder infecties.

- De techniek werkt met materiaal dat eigen is aan de patiënt, zodat de methode heel veilig is.

- De techniek is eenvoudig en goedkoop.

"De patiënt heeft momenteel nog geen recht op terugbetaling van deze behandeling. In afwachting daarvan heeft het Ziekenhuis Geel een zeer democratische prijs voorzien zodat de techniek voor iedereen beschikbaar is." stelt CEO Jan Flament.

Dokter Opheide en zijn collega-artsen zullen met de nieuwe techniek vooral kleinere wonden helen die met een klassieke behandeling niet zouden genezen.

Foto's: © Ziekenhuis Geel