U bent hier

Ziekenhuispersoneel leert omgaan met agressie

Provincie Antwerpen
14.10.2013 - 23.44u
Door: Franky Van Leeuwen

Multidisciplinair opleidingscentrum Campus Vesta renoveerde de officierenverblijf-plaats en kantine van het voormalige Engelse militaire kamp in Ranst tot een realistische ziekenhuisvleugel. Dit is het ideale decor voor veiligheidsopleidingen op maat van ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, non-profitsector, etc.  

De veiligheidsopleidingen voor brandweer, dringende geneeskundige opentrekken naar een zo ruim mogelijke doelgroep was voor de provincie Antwerpen een logische stap. Inmiddels komen er jaarlijks duizenden particulieren en honderden bedrijven over de vloer bij Campus Vesta voor veiligheids-opleidingen van hoog niveau.  

Bruno Peeters, gedeputeerde veiligheid legt uit: “Er is duidelijk nood vanuit de zorgsector aan doorgedreven evacuatieoefeningen voor onder meer ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen of jeugdinstellingen. Een jaarlijkse evacuatieoefening in het bedrijf zelf, is doorgaans routine geworden. Vandaar dat preventie-adviseurs hun collega’s graag laten trainen in de ziekenhuisvleugel van Campus Vesta, waar je je op veel extremere en gevarieerdere scenario’s kunt voorbereiden. Bovendien kan verzorgend personeel samen met de brandweer relevante veiligheidsprotocollen overlopen. Het spreekt voor zich: hoe meer realistisch de setting, hoe waardevoller de scenariotraining is.” 

Daarnaast biedt Campus Vesta in de ziekenhuis-vleugel natuurlijk nog tal van andere opleidingen aan zoals Advanced Life Support voor medische professionals, EHBO, diefstalpreventie, tiltechnieken, pre hospitaal werk, slechtnieuwsgesprekken,... Vooral naar omgaan met agressie is tegenwoordig veel vraag. 

“Er zijn ook onverwachte ‘klanten’ voor de agressie-opleidingen”, zegt Bruno Peeters. “Zo waren er een aantal gerechtsdeurwaarders aanwezig. Zij kregen de kans om met politie, brandweer en dringende geneeskundige hulpverleners met terreinervaring te praten over opleidingen omgaan met agressie die we ook op maat van gerechtsdeurwaarders aanbieden. Geweld counteren, escalaties voorkomen, crisissituaties inschatten,… je zou ervan versteld staan voor hoeveel sectoren het relevant is. De dag van vandaag geven we zulke opleidingen niet alleen aan medewerkers van Fedasil en toezichters van De Lijn, maar evengoed aan winkelpersoneel en horecauitbaters.”

Praktische info

 

imageMeer nieuws

Steenweg op Beerse/Merksplasseweg (N132) vanaf woensdag 22 november opnieuw open

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.11.2017 - 16.56u

IDee Producties maakt cast ‘Ule’ bekend!

IDee Producties maakt cast ‘Ule’ bekend!
Geel | Neteland 20.11.2017 - 16.53u

Onvoorwaardelijke zorg voor kinderen is noodzaak voor beter toekomstperspectief

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.11.2017 - 16.42u

Lille en Eandis nemen de 1e publieke laadpaal voor elektrische wagens in gebruik

Lille en Eandis nemen de 1e publieke laadpaal voor elektrische wagens in gebruik
Kempen regio | Lille | Vlaanderen 20.11.2017 - 16.10u

Ex-Wimbledon-winnares Novotna overlijdt op 49-jarige leeftijd

Ex-Wimbledon-winnares Novotna overlijdt op 49-jarige leeftijd
Internationaal | Vlaanderen 20.11.2017 - 11.53u

E313 : 2 zwaargewonden na aanrijding in Grobbendonk

Grobbendonk | Neteland | Vlaanderen 20.11.2017 - 11.47u

HYC Era Renomar vs Nijmegen 2-1 - herbekijk wedstrijd

HYC Era Renomar vs Nijmegen 2-1 - herbekijk wedstrijd
Herentals | Internationaal 19.11.2017 - 21.53u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto