Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziekenhuizen netwerk Briant informeren patiënten én bezoekers met rondreizend “Rad van Patiëntveiligheid”

Imelda

Vanaf 21 november organiseren de ziekenhuizen binnen het Briant-netwerk samen de ‘Week van de Patiëntveiligheid’. Het Imeldaziekenhuis (Bonheiden), HeiligHartziekenhuis (Lier), AZ Sint-Maarten (Mechelen) en AZ Jan Portaels (Vilvoorde) bundelen hun krachten ten voordele van de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid.

Aan de hand van een rondreizend ‘Rad van patiëntveiligheid’ kunnen bezoekers en patiënten hun kennis over specifieke patiëntveiligheidsthema’s verruimen. Kwaliteit en patiëntveiligheid zijn belangrijke bouwstenen binnen een zorgorganisatie, ook in de samenwerking op netwerkniveau. Reeds langere tijd is er een onderlinge afstemming en samenwerking tussen de kwaliteitscoördinatoren van de vier Briant-ziekenhuizen. Dit zorgt ervoor dat de ziekenhuis ervaringen delen en elkaar inspireren.

Deze samenwerking resulteerde in een gezamenlijke actie rond patiëntveiligheid waarbij de vier ziekenhuizen hun kennis en kunde bundelen. Daarnaast maakt deze campagne duidelijk dat kwaliteit en patiëntveiligheid verder reiken dan de grenzen van individuele ziekenhuizen.

Rad van Patiëntveiligheid In de week van 21 november plaatsen het Imeldaziekenhuis (Bonheiden), HeiligHartziekenhuis (Lier), AZ Sint-Maarten (Mechelen) en AZ Jan Portaels om beurt een infostand met het “Rad van Patiëntveiligheid” in hun inkomhal om patiënten en bezoekers te informeren over vier patiëntveiligheidsthema’s: handhygiëne, valpreventie, medicatieveiligheid en identificatie. Met een draai aan het “Rad van Patiëntveiligheid” bepalen patiënten of bezoekers over welk(e) thema(’s) ze meer te weten komen.

Er wordt per thema toegelicht wat hierin voor zorgverleners de aandachtspunten zijn, maar ook hoe je zelf als patiënt je steentje kan bijdragen aan een veilige zorg. En het blijft niet bij toelichting alleen, heel wat zaken kunnen zelf uitgetest worden. 2/2 De infostand is een leerrijk initiatief voor patiënten en bezoekers. Voor de ziekenhuizen van het Briant-netwerk is deze ‘Week van de Patiëntveiligheid’ een mooi gemeenschappelijk project en een aanzet voor een nog intensere samenwerking rond kwaliteit en patiëntveiligheid.'

Imelda

Deel dit artikel