Donderdagnamiddag rond 17.05u is een deel van de zijgevel van het uitgebrande Gildenhuis ingestort en op krantenwinkel Haest in de Zandstraat terechtgekomen. Naar schatting 1,5 ton aan bakstenen is bovenop het aanpalend gebouw gedonderd. De bovenste verdieping raakte zwaar beschadigd.

'Gelukkig vielen de brokstukken op mijn dak en niet op het voetpad. Er hadden doden kunnen vallen', zegt krantenverkoper Paul Haest.  In het appartement boven z'n winkel vond eigenaar Haest gescheurde bepleisteringen, schade aan het plafond en aan het meubilair.  De schade loopt in de 10.000-en euro.

Zaakvoerder Paul Haest : 'Ik begrijp niet dat de eigenaar van het Gildenhuis (Parochiale Werken St.-Waldetrudis) nog geen onderstuttingswerken heeft laten uitvoeren sinds de brandramp van 29 november vorig jaar.  De krantenwinkel blijft wel open. Gelukkig woont er niemand boven de winkel.

In één kamer sloegen de stenen een gat van 1 m2 in het dak. De badkamer lag bezaaid met glas omdat de verlichting naar beneden is gekomen en in een slaapkamer kwam een stuk van het plafond naar beneden. Dat beschadigde een zware houten kast. Het plafond is bovendien op verscheidene plaatsen gescheurd. De muren zijn licht verschoven door de impact', somt Paul Haest op.

Er is veel schade aan het plat dak en de binnenkant van het appartement.  Er zal in de toekomst nog meer waterschade zijn, want net na de brand was er al veel miserie met water.  Ik vraag me dan ook af hoe snel de verzekeringen in gang gaan schieten, want ook na de brand blijft dit probleem maar aanzwengelen...''

Brandweer Kempen post Herentals kwam ter plaatse om het pand van Haest te beschutten tegen regen. 

Er vielen geen gewonden.  

Foto's Johan Temmerman / NNieuws / video archief NNieuws brandramp centrum op 29/11/2015 .