"Het is tijd voor een scheiding, Facebook", zegt iemand op Twitter. "Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij", schrijft een ander.

Net als veel andere Facebookgebruikers zijn ze woedend omdat een Brits databedrijf zonder toestemming data verzamelde.

Cambridge Analytica pikte miljoenen persoonsgegevens en gebruikte die bij politieke campagnes.

De berichten op Twitter zijn geplaatst met de hashtag #DeleteFacebook. Zelfs Brian Acton, mede-oprichter van WhatsApp deed eraan mee. Zijn bedrijf werd drie jaar geleden voor miljarden euro's overgenomen door Facebook.

De oproep krijgt steeds meer navolging, maar heeft het verwijderen van je Facebookaccount eigenlijk wel zin? En wat gebeurt er als Facebook verdwijnt?

Kan het dat ook mijn gegevens bij Cambridge Analytica zijn beland?

Dat zou kunnen. Maar om hoeveel data van Nederlanders het gaat, is niet duidelijk, zegt Schellevis. "We hebben Facebook Nederland om een reactie gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen." Hij denkt dat het Britse bedrijf vooral gegevens van Britten en Amerikanen bemachtigde. "Nederlandse data zullen vooral bijvangst zijn."

Het is een misverstand dat Facebook zelf illegaal gegevens verzamelde. "Maar wat het platform te verwijten valt, is dat het niet goed heeft opgelet", zegt Kasteleijn. Facebook had het verzamelen van gegevens wel verboden, maar niet technisch onmogelijk gemaakt. "Dat wijst er volgens mij op dat Facebook de controle over het platform een beetje was kwijtgeraakt."

Een belangrijk punt is dat ook apps die aan Facebook gekoppeld zijn, gegevens opslaan. Jouw data kunnen dus op verschillende plekken zijn verzameld. Schellevis: "Dat laat maar weer zien dat je goed moet opletten welke apps je toegang tot je gegevens geeft. Dit geeft wel aan dat er misbruik van kan worden gemaakt."

Heeft het verwijderen van mijn Facebookaccount wel zin?

Als je jouw account verwijdert, belooft Facebook dat al je gegevens binnen 90 dagen uit het systeem zijn. Maar het is niet zo dat al je problemen zijn opgelost als je je Facebookaccount verwijdert, zeggen de techredacteuren.

Zoals gezegd zijn je gegevens vaak op verschillende plekken verzameld. Daarnaast kun je nooit volledig ontsnappen aan het platform, zegt Schellevis. Als andere mensen informatie over jou op Facebook plaatsen, is dat natuurlijk wel zichtbaar. Verder kunnen mensen ook jouw gsm 04-nummer aan een account koppelen. (nos-pp)