Uitstekende waterkwaliteit Zilvermeerhaven, zwem- en duikvijver

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft voor 2014 met zijn Zilvermeerhaven, zwem- en duikvijver, terug drie Blauwe Vlaggen behaald. Voor de jachthaven was dit zelfs de vijfde keer op rij. Alleen zwemvijvers en waterplassen die permanent beschikken over water met de kwaliteitsnorm ‘uitstekend’ krijgen een blauwe vlag. Kiezen voor de Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters, het kwaliteitslabel moet immers elk jaar opnieuw verdiend worden.

Internationaal kwaliteitskeurmerk voor het Zilvermeer

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk dat in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Foundation for Environmental Education (FEE) en staat garant voor kwaliteitsvol duurzaam toerisme aan de binnenwateren. Jachthavens en zwemvijvers kunnen zich hiermee onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg, milieueducatie en veiligheid. Alleen zwemvijvers en waterplassen die permanent beschikken over water met de kwaliteitsnorm ‘uitstekend’ krijgen een blauwe vlag. Gewoon ‘goed’ is niet voldoende!

Gedeputeerde Bruno Peeters is fier op het team van het Zilvermeer: “Om deze norm te bereiken, spannen de medewerkers van het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer zich dagelijks in. Zo staat de zwemvijver tijdens de openingsuren onder permanent toezicht van opgeleide redders, zijn er de nodige EHBO-voorzieningen, wordt het strand en de omgeving dagelijks gereinigd en wordt het afval selectief gesorteerd op afvaleilandjes vlakbij het strand.

Op zeer geregelde tijdstippen wordt het water gecontroleerd. De resultaten van deze metingen hangen uit aan de inkom van het strandgebouw. Ook de waterkwaliteit van de duikvijver van het Zilvermeer wordt geregeld onderworpen aan controles. Tijdens de uren dat er gedoken kan worden, is er steeds een gediplomeerd bootredder aanwezig.

Bolle stroommosselen in Port Aventura

De Zilvermeerhaven “Port Aventura” mag voor de vijfde maal op rij pronken met de Blauwe Vlag. Er zijn dan ook tal van voorzieningen aanwezig om de kwaliteit van het water te garanderen. Ondermeer het afvalwater wordt op een milieuvriendelijke wijze geloosd. De Kanaalplas, waar de Zilvermeerhaven is gevestigd, huisvest een grote kolonie van de “bolle stroommossel”. Sinds 1994 is deze mosselsoort zo goed als uitgestorven. In het heldere, zuivere water met vaste bodem van de Zilvermeerhaven gedijen de mosselen wel nog prima. Bolle stroommosselen houden niet van slibrijke bodems en vervuild water en zijn dus naast de blauwe vlag een extra kwaliteitslabel voor Port Aventura.

Het zijn drie Blauwe Vlaggen is het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer klaar om zijn gasten ook deze zomer op een veilige en kwaliteitsvolle manier te laten ontspannen.

www.zilvermeer.be