Zondagmiddag onthulde de directie van de voormalige beschutte werkplaats ZKW (Zuidkempische Werkplaatsen) haar nieuwe benaming : KALIBER.  Haar Voka-Open-Bedrijvendag kreeg 1.610 bezoekers over de vloer.

'De nieuwe naam KALIBER illustreert treffend de vernieuwde ambities van de voormalige beschutte werkplaats ZKW (Zuidkempische Werkplaatsen)', zegt Wim Dewindt, algemeen directeur van Kaliber.

'Het nieuwe maatwerkdecreet vormt de beschutte werkplaatsen om tot maatwerkbedrijven en die maken voortaan deel uit van een volwaardige economische sector met meer dan 20.000 jobs in Vlaanderen.

De maatwerkbedrijven stellen kwetsbare mensen en groepen die moeilijk aan de bak komen in reguliere bedrijven, duurzaam te werk onder begeleiding van een professionele omkadering.

De maatwerkbedrijven stellen kwetsbare mensen en groepen die moeilijk aan de bak komen in reguliere bedrijven, duurzaam te werk onder begeleiding van een professionele omkadering.'

'Sterk in cruciale schakel van onze economie'

'Bij ons werken mensen met een arbeidsbeperking. Wij spreken liever over arbeidsmogelijkheden. Want iedereen is ergens goed in, of kan er goed in worden.

Zo zijn mensen met een zogenaamde arbeidsbeperking vaak sterk in een cruciale schakel van onze economie: repetitief handwerk van hoge kwaliteit.

Sterker nog: onze mensen zijn daar béter in. Ze zijn mentaal, fysiek of sociaal kwetsbaar, maar in wat wij doen, zijn ze de allerbesten. Ze werken nauwkeuriger en blijven langer gefocust dan zij die zogezegd geen beperking hebben. In onze sector zijn dat enorme troeven, voor ons en onze klanten, waar onze enthousiaste ploeg terecht fier op is.

Onze mensen zijn dus van een bijzonder kaliber, dat kan je wel zeggen. Groot kaliber. Allemaal verschillend, maar stuk voor stuk werken ze volwaardig mee aan de economische én maatschappelijke groei van ons allemaal, van welk kaliber u ook bent.'

Zo hebben we onze missie geherdefinieerd, geactualiseerd zeg maar. We lopen daarmee voorop op het maatwerkdecreet dat op 1 januari 2019 volledig in werking treedt', besluit Wim Dewindt.

'ZKW : sinds de jaren 60 een begrip in regio Kempen'

'De beschutte werkplaats of ZKW (Zuidkempische Werkplaatsen) is sinds de jaren 60 een begrip in onze regio Kempen', weet Jan Michielsen, schepen voor lokale economie in Herentals. '100-en mensen met een arbeidsbeperking hebben hier een fijne job gevonden en voelen er zich gelukkig.  Dat siert de ZKW-organisatie.  Ik wens Kaliber alle succes!'