Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ZNK : 'Ex-verslaafden overtuigen ziekenhuizen met de inzet van hun ervaringskennis'

ZNK

Een 50-tal burgers met een voorgeschiedenis van verslaving bouwen sinds 2018 de Verslavingskoepel uit. Ze bieden al drie jaar in een pilootwerking hun ervaringskennis aan de ziekenhuizen van de regio Kempen aan, gesteund door de Vlaamse overheid.

De vier directeurs van de ziekenhuizen Geel, Herentals, Mol en Turnhout ondertekenden vandaag in de gebouwen van Welzijnszorg Kempen met enthousiasme de samenwerkingsovereenkomst met de Verslavingskoepel Kempen om het Zorgpad Verslaving verder te zetten.

'Voormalig Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen geloofde destijds al dat het inzetten van ervaringsdragers verslaving aan het bed van de patiënt een evenwaardig of zelfs beter alternatief is voor de bestaande acute crisisteams op de spoedgevallendiensten van de algemene ziekenhuizen', zegt Eric Nysmans, directeur Welzijnszorg Kempen.

De ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) merken dat deze aanpak loont en willen de samenwerking verder ontwikkelen. Er is ook grote interesse van ziekenhuizen buiten de Kempen en buiten de provincie.

Daarom willen de projectpartners, samen met ondertussen 19 Kempische steden en gemeenten, CAW de Kempen, Centrum Geestelijke Gezondheid Kempen, rehabilitatiecentrum ’t Kader en Welzijnszorg Kempen, de komende drie projectjaren inzetten om het Zorgpad Verslaving verder te zetten en het federale en Vlaamse beleid te betrekken.

De vier ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen bevestigen dat het inzetten van burgers, ex-verslaafden, een belangrijke meerwaarde is voor patiënten met middelenmisbruik.'

Op de foto :  Voor AZ Geel: Jan Flament, CEO; voor AZ Turnhout: Jo Leysen, CEO;  voor AZ Mol: Ivo Jacobs, CEO; voor AZ Herentals: Rudy Van Ballaer, CEO -- Ziekenhuisnetwerk Kempen ZNK.

Voor Verslavingskoepel Kempen vzw: Minke Viaene, voorzitter en Patrick Nijsmans, secretaris; voor Welzijnszorg Kempen: Eric Nysmans, directeur; voor CAW De Kempen: Anne Meeus, adjunct-directeur / foto L. Bertels / NNieuws.

ZNK

Deel dit artikel