AZ Turnhout investeert maar liefst 7 miljoen euro in het behandeltraject radiotherapie voor patiënten met kanker.

Als eerste stap in een groot vernieuwingsproject werd een extra bunker gebouwd, waar een eerste nieuw bestralingstoestel in gebruik genomen werd.

De ziekenhuizen van Turnhout, Geel, Herentals en Mol werken al enkele jaren samen onder de naam Ziekenhuisnetwerk Kempen.

Dankzij die samenwerking kunnen de ziekenhuizen zich nog beter focussen op bepaalde subspecialisaties en hierin verder groeien. Zo kunnen patiënten in een Kempens ziekenhuis, dichtbij huis, terecht voor hun behandelingen.

'Op vlak van kankerbehandeling is de samenwerking tussen de Kempense ziekenhuizen al zeer concreet. Patiënten die een bestraling nodig hebben, worden hiervoor binnen het netwerk verwezen naar het ziekenhuis van Turnhout.

Het AZ Turnhout besloot daarom om extra te investeren in dit behandeltraject. Het eerste zichtbare resultaat hiervan is de nieuwe bunker om de behandelingen uit te voeren en de installatie van een nieuwe lineaire versneller.

Vorige maand werd de eerste patiënt met het nieuwe toestel bestraald.

Iedere millimeter verbetering is van tel

"Binnen de radiotherapie is er een snelle evolutie gaande met steeds nieuwere toestellen. Met onze nieuwe lineaire versneller 'Elekta Versa HD' kunnen we onze patiënten elke dag opnieuw up-to-date bestralingsbehandelingen blijven aanbieden", vertelt radiotherapeut-oncoloog dr. Jean Meyskens.

"Het nieuwe toestel laat ons toe om de tumor nog gerichter te bestralen, onder meer door hoogwaardige positionerings- en beeldcontrole. De meerwaarde zit vooral in de combinatie van de bewezen technologie met de allernieuwste ontwikkelingen in randapparatuur.

Hiermee controleren we de behandeling ook tijdens de bestraling zelf, zodat we de dosis nog preciezer kunnen toedienen en indien nodig bijsturen. Iedere millimeter is voor ons van tel."

De lineaire versneller werd al in september geïnstalleerd. Toch werd de eerste patiënt pas in maart met het nieuwe toestel bestraald. De periode ertussen werd door de stralingsfysici gebruikt om alle karakteristieken van de versneller op te meten en alle nieuwigheden uitvoerig te testen.

"Er werden ook twee maanden training en opleiding voorzien voor de verpleegkundigen zodat al van bij de opstart de apparatuur optimaal kan worden ingezet", vertelt hoofdverpleegkundige radiotherapie An Timmermans.

"De eerste bestralingen verliepen dankzij de uitgebreide voorbereiding erg vlot. Onze verpleegkundigen hebben bewezen dat de training, opleiding en hun toewijding vruchten hebben afgeworpen. Onze patiënten zijn hier in goede handen", besluit Ann.

"Om die grondige voorbereiding mogelijk te maken werd ook geïnvesteerd in een gloednieuwe bunker", vult dr. Meyskens aan.

Tijdens het installatieproces konden de behandelingen op de andere versnellers ongestoord verder gaan. En we maakten van de gelegenheid gebruik om een moderne en rustgevende omgeving te creëren. Hier staat de patiënt centraal."

Tweede nieuw toestel op komst

Vanaf mei volgt een tweede fase van de bouwwerken, waarbij één van de oudere bunkers gerenoveerd zal worden.

Als alles volgens plan verloopt is deze ruimte in september 2021 klaar voor de plaatsing van een tweede nieuwe lineaire versneller, identiek aan de 'Elekta Versa HD'. In een laatste fase zullen ook de wachtzaal en ontvangstbalie gemoderniseerd worden.'  Foto Elekta / N.