Ook in de Kempense ziekenhuizen wordt groot Covid-alarm geslagen. De toestand is stilaan onhoudbaar. Daarom hebben Ziekenhuis Geel, AZ Turnhout, AZ Herentals en H. Hartziekenhuis Mol samen een Open Brief geschreven aan de Kempenaren.
Daarin vragen ze met de grootste aandrang om de regels strikt te volgen en elkaar te steunen in deze moeilijke periode.
Open brief van de ziekenhuizen in de Kempen:
Beste inwoner van de Kempen,
Het corona-virus verspreidt zich in sneltreintempo. Dit veroorzaakt opnieuw een forse toename van zowel besmettingen als opnames in onze ziekenhuizen en op onze diensten intensieve zorg.
Zoals altijd staan we paraat voor de opvang van onze zieke medeburgers. Daarnaast vangen we patiënten op van andere, harder getroffen regio's waar de maximale ziekenhuiscapaciteit al bereikt is.
Bovenal willen en moeten we patiënten met andere aandoeningen - die geen uitstel verdragen - blijven behandelen om ook op dit front geen menselijke verliezen te lijden.
Onze verpleegkundigen en artsen en alle verzorgend personeel hebben zich volop gesmeten bij de opvang van de eerste golf. Vandaag zetten ze zich opnieuw in met risico voor eigen gezondheid.
Nog niet of amper gerecupereerd bekampen ze nu een volgende golf waarvan de impact mogelijk nog groter is dan de vorige.
De vraag is: hoe lang kunnen we dit nog? Met dit tempo van verspreiding komt de limiet van wat wij als personeel en ziekenhuizen aankunnen in zicht.
Het is een kwestie van dagen voor we de piek van de eerste golf zullen overtreffen. Alle prognoses voor over twee weken wijzen op een verdubbeling van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen.
Ook al zorgen we al voor heel wat patiënten en maken we deze week nog een hoop bedden vrij: een verdubbeling van het huidig aantal covid-patiënten wordt bijzonder moeilijk, aan een verdere stijging durven we niet denken. Dit zou dramatisch zijn en moeten we te allen prijze voorkomen.
Het grote verschil met april: in de eerste golf had de overheid de andere zorg stilgelegd, en waren er meestal genoeg mensen beschikbaar.
Om onze huidige patiënten te helpen, hebben we met pijn in het hart bijna alle niet-dringende zorg moeten stilleggen.
Patiënten die al een tijd geduldig aan het wachten waren op een onderzoek of een behandeling, moeten we noodgedwongen weer naar een latere datum verschuiven.
Sommige patiënten - voor wie de zorg nochtans strikt noodzakelijk is - nemen ondertussen zelf het initiatief om hun geplande consultatie, onderzoek of ingreep uit te stellen uit angst voor de toestand in de zorginstellingen. Dat is nergens voor nodig, u kan in alle veiligheid terecht in het ziekenhuis.
De kracht van de epidemie is nog bijlange niet stilgevallen. De objectieve cijfers over o.a. het percentage positief geteste mensen in de triagecentra van de huisartsen tonen dit onomstotelijk aan.
Dagelijks komen er nieuwe besmettingen bij. Een deel van deze populatie zal zich binnen de zeven tot twaalf dagen aanbieden voor opname in onze ziekenhuizen.
Daarom is het van levensbelang dat we nu met zijn allen een dam opwerpen tegen het virus. Alleen zo vermijden we dat alle ziekenhuizen binnenkort niemand meer kunnen opnemen.
Het moet voor iedereen glashelder zijn dat de keuzes die we maken niet enkel van levensbelang zijn voor onszelf. Wat u doet, bepaalt ook de kansen van anderen.
Wie zich niet houdt aan de maatregelen qua fysieke afstand en de beperking van contacten tot een absoluut minimum, is een bedreiging voor heel veel medemensen.
Als verantwoordelijken voor de Kempense ziekenhuizen stellen wij alles in het werk om onze medewerkers te ondersteunen en te motiveren. Dit kan alleen slagen als iedereen bijdraagt door de gekende maatregelen van de overheid maximaal te respecteren.
We vragen dat u dit niet alleen voor uzelf doet, maar ook voor uw geliefden, uw vrienden, uw buren en onze verpleegkundigen en artsen. Alleen samen kunnen we het virus bedwingen en kan onze gezondheidszorg - dus wij allen - overleven.
Daarom vragen we met de grootste aandrang om de regels strikt te volgen en elkaar te steunen in deze moeilijke periode. Van onze kant stellen wij alles in het werk om onze zieke medeburgers de beste zorg te blijven bieden.
Deze brief is een initiatief van de Antwerpse ziekenhuizen en wij zijn dan ook dankbaar namens het Ziekenhuisnetwerk Kempen dat we hun tekst integraal mogen overnemen, wat erop wijst dat de boodschap vanuit de ziekenhuizen naar de bevolking identiek is.
Namens de Kempense ziekenhuizen:
Ziekenhuis Geel
- Prof. Dr. Emiel Wouters, voorzitter raad van bestuur & voorzitter raad van bestuur ZNK
- Jan Flament, algemeen directeur
- Dr. Luc Janssen, medische directeur a.i.
- Dr. Christoph Molderez, voorzitter medische raad
AZ Herentals
- Stefaan Sarens, voorzitter raad van bestuur
- Rudy Van Ballaer, algemeen directeur & coördinator ZNK
- Dr. Filiep Bataillie, medisch directeur
- Dr. Koen Van der Stock, voorzitter medische raad
H. Hartziekenhuis Mol
- Eddy Jennen, voorzitter raad van bestuur & voorzitter algemene vergadering ZNK
- Dr. Ivo Jacobs, algemeen directeur en medisch directeur a.i.
- Dr. Tessa Dieudonné, voorzitter medische raad & voorzitter medische raad ZNK
AZ Turnhout
- Guy Peeters, voorzitter raad van bestuur
- Jo Leysen, vertegenwoordiger Eleyas bvba, gedelegeerd bestuurder en medisch directeur a.i.
- Dr. Tommy Bosman, voorzitter medische raad.
Beker-chaos zonder VAR op Standard. Een goal van Club in de slotminuten eerst afgekeurd, dan goedgekeurd en finaal toch afgekeurd.
In de extra tijd rukt doelman Simon Mignolet mee naar voren op. Okereke werkt de gelijkmaker binnen aan de tweede paal, maar Ref Nathan Verboomen laat snel weten dat het feest niet doorgaat. Mignolet zou de bal met zijn hand(schoen) beroerd hebben.
Of toch niet? In tweede instantie wijst scheidsrechter Verboomen naar de middenstip.
Meteen na de kwartfinales vond de loting plaats voor de halve finales. Anderlecht neemt het op tegen Genk. Eupen en Standard vechten voor het andere finaleticket.
RSC Anderlecht - KRC Genk en 1/2 finale de la Coupe de Belgique. #RSCA
Hoe ziet de toekomst van de financiële sector er op de lange termijn uit? Dat was de vraag die 10 jaar geleden gesteld werd aan een groep studenten van de Solvay Brussels School Economics & Management, de Universiteit Gent en de KU Leuven.
Samen met het adviesbureau HazelHeartwood deden de studenten omstandig veldwerk, voerden ze marktanalyses uit en lanceerden ze online-bevragingen of namen ze verscheidene persoonlijke interviews af.
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag lanceert de nationale borstkankerorganisatie Think Pink de Think Pink-box. Via de erkende borstklinieken in ons land schenkt Think Pink de box aan iedereen die de diagnose borstkanker krijgt.
De box bundelt alle nuttige, praktische en medische informatie over borstkanker en biedt borstkankerpatiënten een steun en houvast tijdens een van de moeilijkste momenten in hun leven.
CAW De Kempen en het gemeentebestuur van Mol engageren zich - samen met andere welzijnspartners - voor een gezamenlijk bouwproject. Deze nieuwbouw komt op Welzijnssite Ten Hove aan de Jakob Smitslaan.
Nu de restaurants gesloten zijn, domineren fietskoeriers het straatbeeld. Maar zijn ze niet té dominant? Na klachten van de horeca zocht de economische inspectie het uit, en het antwoord blijkt 'nee' te zijn.
Commissies tot 35%
Het voornemen van Albert Heijn en Selecta om samen onbemande winkeltjes te openen in kantoren krijgt concreet vorm. Binnenkort openen de eerste to go's in Nederlandse locaties. Bovendien komt het concept meteen naar België.
Flexibiliteit
De slagboom op de Reebergenlaan die Pulderbos en Vorselaar knipt, is woensdagnamiddag opnieuw stuk gereden door een... fietser. Dat heeft analyse van de camerabeelden van politie Neteland duidelijk gemaakt.
Aan de hand van de beelden wordt nu geprobeerd om de fietser, die ongetwijfeld op de grond is gevallen, te identificeren. (pol)
De Vlaamse Energieregulator (VREG) is geen voorstander van het voorstel van Vlaams minister van Energie Demir om eigenaars van zonnepanelen met een analoge teller nog tot 2025 uitstel te geven voor de installatie van een digitale meter.
Dat blijkt uit een advies van de VREG over het voorstel van Demir. "Wij zijn blij met de ambitie, maar het kan onrechtvaardig zijn om bepaalde mensen pas op het einde te laten overschakelen", aldus de VREG. (VRTNWS)
Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer al voorzichtig vooruitgeblikt op het Overlegcomité van morgen.
Op het vlak van versoepelingen zal het accent de komende tijd op buitenactiviteiten liggen, omdat die een veel kleiner risico op besmettingen betekenen dan binnenactiviteiten. (VRTNWS)