Voortaan hoef je geen (flauwe) excuses meer te verzinnen om niet te sporten, want dankzij deze tien eenvoudige tips slaagt iedereen erin om zich snel fit te voelen en extra kilo’s te verliezen.

1. Doe je elke dag dezelfde training en blijft je gewicht gelijk? Las dan enkele intensere momenten in tijdens de sportsessie. Zo daag je je lichaam uit en verbrand je meer calorieën. 

2. Train niet altijd op hetzelfde fitnesstoestel, andere oefeningen pakken andere (probleem-zones) aan. Steeds op een hometrainer zitten zal dus weinig tot niet helpen tegen dat buikje.

3. Gedraag je als een kind en ga touwtjespringen. Op een kwartier tijd verbrand je bijna 200 calorieën.

4. Mooi weer buiten? Maak dan van de gelegenheid gebruik om het onkruid te wieden of groenten te zaaien in je moestuin. Na een half uurtje zwoegen ben je rond de honderd calorieën kwijt. Slecht weer? Ook een sneeuwman maken of je huis kuisen bevorderen je slanke lijn.

5. Kan je echt niet sporten omdat je constant op je werk zit? Neem dan de trap in plaats van de lift. Sla af en toe een trede over als je jouw beenspieren harder wil laten werken. Zorg er ook voor dat je elk uur minstens tien minuten rechtstaat – al is het maar om even met een collega te praten.

6. Maak er een gewoonte van om elke dat twintig minuten met je hond te wandelen. Op die manier verbrand je snel 100 calorieën. Hoe langer je wandelt, hoe beter voor je conditie, dat spreekt.

7. Thuis kan je multifunctioneel zijn: doe bijvoorbeeld vijftig sit-ups terwijl je je bad laat vollopen. Of wat dacht je van een kwartiertje spring- en rekoefeningen terwijl die schotel in de oven staat? Beiden zijn ongeveer goed voor 130 verbrande calorieën.

8. Vrij met je partner, want tijdens een stoeipartij van twintig minuten speel je ook snel 100 calorieën kwijt. Geen zin? Masseer je partner dan twintig minuten, daarmee verbrand je evenveel calorieën.

9. Telefoneer je met een goede vriendin, dan hebben jullie vast veel te vertellen en vallen enkele andere plannen in het water. Je sportplannen hoeven niet te sneuvelen: je kan naar believen stretchen terwijl je praat. Een intensieve training is het niet, maar je wordt er zeker niet minder fit van.

10. Ga tien minuten joggen, zo verbrand je gemiddeld 100 calorieën. Meer tijd? Verdubbel of verdriedubbel dat aantal dan gerust.