Op zaterdag 8 september is er in natuurgebied de Merode een zoektocht voor ruiters en menners. De zoektocht is een idee van de werkgroep Paard & Natuur, als reactie op de omstreden plannen voor ruiterpaden in de Merode.

Paard & Natuur wil met de zoektocht bewustwording en wederzijds begrip creëren bij enerzijds de ruiters en anderzijds de overheid en natuurorganisaties.
 
Programma van de zoektocht
De zoektocht wordt gehouden op zaterdag 8 september en begint rond 9 uur bij Paardencentrum de Poedertoren in Herselt. Ruiters kunnen aan de hand van foto-aanwijzingen zich een weg vinden door het prachtige natuurgebied de Merode-Gerhagen. 's Middags is er een lunch op Stal Paepehoeve in Tessenderlo, en aan het eind van de dag komen de deelnemers weer uit bij Paardencentrum de Poedertoren voor een gezellig samenzijn met een hapje en een tapje. Ruiters en menners kunnen meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven vinden opwww.depoedertoren.be.
 
Over de werkgroep Paard & Natuur
Deze zoektocht is bedoeld om van te genieten, én om aandacht te vragen voor ruiterpaden in het natuurgebied. Mede-oprichter van Paard & Natuuur Patrik Mues: "Wij willen de beleidsmensen in organisaties als Natuurpunt, ANB en VLM nauwer in contact brengen met de recreatieruiter. Want willen we in de toekomst verder kunnen genieten van de natuur, dan zullen we met elkaar moeten samenwerken."
De werkgroep Paard & Natuur werd opgericht door Jan Reeckmans (Stal Paepenhoeve), Patrik Mues (ruitervereniging VVR) en Rudy Van de Sompele (Paardencentrum de Poedertoren) naar aanleiding van de reacties op de nieuwe plannen voor ruiterpaden in het gebied de Merode.
Reeckmans: "Wij hebben ons vanaf het begin positief-constructief opgesteld en ons met klem gedistantieerd van een aantal minder positieve acties die door anderen op poten werden gezet. Wij willen samenwerken met Natuurpunt en alle andere bevoegde instanties, om zo tot een positieve oplossing voor alle partijen te komen."
 
Ruiterlijk gedrag in de natuur
De drie gingen in overleg met burgemeesters en de verantwoordelijken bij VLM en Natuurpunt. Hieruit bleek dat deze plannen voor ruiterpaden niet uit het niets komen: ze zijn een reactie op het gedrag van de ruiters. Velen houden zich niet aan de regels die voor ruiters gelden en stellen zich bovendien niet coöperatief op.
 
Positieve campagne
Van de Sompele: "Wij zijn er ons terdege van bewust dat hier dringend iets moet aan gebeuren, willen we in de toekomst nog kunnen genieten van paard en natuur.
Daarom starten we met een sensibiliseringscampagne om álle ruiters ervan te overtuigen zich te houden aan de regels. Enkel op deze manier kunnen we de toekomst van onze geliefde hobby veilig stellen. Diegenen die dan toch hardhorig blijven, zullen daarvan de gevolgen zelf moeten dragen.
Enkel met 'ruiterlijk' gedrag kunnen wij allen ons in een positief daglicht stellen."
Gezien het goede doel hoopt de organisatie op zoveel mogelijk deelnemers en vraagt dat ook dit bericht zo veel mogelijk te verspreiden om dit initiatief kenbaar te maken!