Geen week, maar een volledige Zomer van de Korte Keten in 2020. Tot en met 30 september kan je via picknicks, fietstochten, zelfpluk, proeverijen en andere leuke activiteiten het aanbod van lokale producten ontdekken in provincie Antwerpen.

Terwijl je geniet van een gezellig uitje leer je de vele voordelen van de korte keten kennen. Snuister door het volledige programma van de vijf Vlaamse provincies via www.zomervandekorteketen.be!

Pluk zelf je blauwe bessen in Minderhout

t.e.m. 30 augustus 2020, elke woensdag en zaterdag van 13 > 18 uur

Samen met La Belle Belgique biedt Local Harvest gedurende de zomermaanden een ‘zelfplukbeleving'. Je bepaalt zelf hoeveel bessen je wil en je betaalt wat je plukt.

Voor, tijdens of na het plukken, kan je genieten van lokale lekkernijen. Je maakt kennis met de teelt, het oogsten, het plukken en de culinaire mogelijkheden van de veelzijdige blauwe bes. Er wordt gewerkt met reservering en alles is in openlucht. Reserveren doe je rechtstreeks bij La belle Belgique via M 0473 63 07 29 of info@labellebelgique.be.

Adres: Local Harvest, Hal 36, Minderhout (Hoogstraten)

ProefMalle-mandjesactie

t.e.m. 30 augustus 2020

Gemeente Malle pakt samen met tal van Malse producenten uit met een ProefMalle-mandjesactie. Wie wil kan via de mandjes kennismaken met lokale, kraakverse hoeve- en streekproducten van eigen bodem. Tot en met zondag 30 augustus kan je ProefMalle-mandjes zoeken op verscholen plekken in de gemeente.

Vind je een ProefMalle-mandje, dan kan je dat bij verschillende lokale producenten laten vullen met heerlijke, verse streekproducten. Op de Facebookpagina van de gemeente Malle vallen er soms tips over de locaties te rapen…

Meer weten? www.malle.be/korte-ketenproducenten

Adres: op verschillende locaties in de gemeente Malle

Al wandelend genieten van hoeve-ijs in Wiekevorst

t.e.m. 31 augustus 2020

Geniet van een hoeve-ijsje tijdens een wandelingetje in de lekweide van De Witte Lelie in Wiekevorst. Zo geniet je onbezorgd en op veilige wandelafstand van de andere ijsjesfans.


Adres: De Witte Lelie, Itegemseweg 98, Wiekevorst (Heist-op-den-Berg)

Fietsen en picknicken in Mol

t.e.m. 31 augustus op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.30 > 18 uur – Vanaf 1 september enkel op zaterdag van 9.30 > 18 uur

Je ontdekt al fietsend en picknickend wat voor lekkers en moois Mol te bieden heeft. Onderweg maak je verschillende stops om je koeltas te vullen met de lekkerste producten uit de streek.

Het zal nog moeilijk kiezen worden bij welk prachtig plekje langs de route van 52 kilometer je halt houdt om te picknicken. Je ontvangt een fancy koeltas en negen coupons voor twee personen.

Met deze coupons kan je terecht bij alle deelnemende ondernemers zoals een landbouwbedrijf, bakker, restaurant, … Reserveren is niet nodig. Een fietstas, bestek, bordjes, cavaglazen en eventueel een picknickdekentje of tafelkleedje breng je zelf mee.

Meer weten? https://toerisme.gemeentemol.be/picknickroute

Adres: Dienst toerisme, Markt 1a, Mol

Doorkruis de Noorderkempen en word beloond met een hoeve-ijsje

17, 20, 21, 24, 26, 27, 28, 31 juli – 3, 4, 7, 10, 11, 14, 17, 18, 21, 24, 25, 28, 30 en 31 augustus – 1, 4, 7, 8, 11, 14, 15, 18, 21, 22, 25, 27, 28, 29 september

Kies tussen een fietstocht van 35 of 38 kilometer tussen de velden van de Noorderkempen en geniet bij aankomst van een smakelijk hoeve-ijsje of een ander dessertje.

Adres: ’t Voske, Vossenstraat 20, Kalmthout
Meer info: Hoeve-ijs ’t Voske, T 03 666 28 66, E hoeveijstvoske@hotmail.com

Proef, beleef en geniet van ‘Mechels Natuurlijk’

t.e.m. woensdag 30 september

Mechels natuurlijk staat voor proeven, beleven en genieten van een stukje Mechels platteland. Samen met de plattelandsondernemers heeft de stad een nieuwe fietslus van ruim 30 km uitgestippeld, die je langs 16 lekkere adresjes in Mechelen leidt.

Het aanbod onderweg varieert van hoeve-ijs en artisanale broden, tot hertensteak of een volle groentemand vers van het veld. De fietskaart vind je terug op de website of kan je verkrijgen bij Visit Mechelen.

Meer weten? www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk

Adres: Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat 6, Mechelen

Een fietstocht door de velden van Postel

t.e.m. woensdag 30 september

In het kader van de Zomer van de Korte Keten organiseert de gemeente Mol een fietstocht door de velden van Postel. Je geniet niet alleen van de Molse natuur maar met deze fietstocht kom je ook meer te weten over de landbouwbedrijven in Postel. Je start met fietsen aan de abdij van Postel. Het plannetje van de fietstocht door Postel vind je in de toeristische infopunten van de gemeente Mol.

Meer info: Toerisme Mol, T 014 33 07 85, E toerisme@gemeentemol.be

Adres startpunt: Parking abdij van Postel, Abdijlaan 16, Mol

Proef Hoogstraten via de Korte Keten Fietsroute

t.e.m. woensdag 30 september

Met de Korte Keten Fietsroute van Proef Hoogstraten maak je kennis met de man en vrouw achter de lokale producten van deze gemeente. Het geeft een gevoel van vertrouwen om te weten waar je producten vandaan komen en welke passionele producent er achter de producten schuilgaat.

Zo krijgen aardbeien, kersen en blauwe bessen, kaas, yoghurt of streekbier een gezicht. Fiets mee en ontdek de adresjes in Hoogstraten waar je korteketenproducten kan vinden.

Als je de fietsroute volgt, doorkruis je het hele Hoogstraatse grondgebied. Van het centrum naar de goed verstopte polder in Wortel, langs de pampa op het randje van Wortel-Kolonie of naar het meest noordelijke punt van België in Meersel-Dreef.

Je proeft onder andere dieprode kersen in Meerle, je maakt kennis met Chris die authentieke Mjeelse burgers maakt en met kiwibessengin van Local Harvest.

Meer weten? www.hoogstraten.be
Praktische info vind je op de website van de Zomer van de Korte Keten.

Meer info: Toerisme Hoogstraten, T 03 340 19 55, E toerisme@hoogstraten.be

Adres: Toerisme Hoogstraten, Vrijheid 149, Hoogstraten

Fietsen en scannen met Burgers en boeren in Aartselaar

t.e.m. woensdag 30 september

Zin in een korte toer langs een boer? Deze route van 10,7 km brengt je langs de deelnemende boeren van het project Burgers en Boeren in Zuidrandgemeente Aartselaar.

Pluk een vers boeketje bloemen bij de bloemenplukweide, koop kraakverse groenten bij het Wullebeekhof en/of geniet van een hoeve-ijsje bij de Vluchtenburghoeve. Scan aan het bord bij de boeren de QR-code en je krijgt een boeiende blik achter de schermen van de boerderij.

Meer weten? www.dezuidrand.be/fietstochten-burgers-en-boeren

Adressen: Bloemenplukweide, Groenenhoek 56, Aartselaar – Wullebeekhof, Koekoekstraat 51, Aartselaar – Vluchtenburghoeve, Vluchtenburgstraat 8, Aartselaar

De fiets op met Burgers en boeren in Edegem - Kontich

t.e.m. woensdag 30 september

Zin in een korte toer langs een boer? Deze route van 12,4 km brengt je langs de deelnemende boeren van het project Burgers en Boeren in Zuidrandgemeenten Edegem en Kontich.

Geniet van een ijsje bij Bella & Rosita en/of boek een rondleiding bij melkveebedrijven 's Jongers of Keizershoeve. Scan aan het bord bij de boeren de QR-code en je krijgt een boeiende blik achter de schermen van de boerderij.

Meer weten? www.dezuidrand.be/fietstochten-burgers-en-boeren

Adressen: Melkveebedrijf Bella & Rosita, Aartselaarstraat 2, Edegem – Melkveebedrijf ’s Jongers, Pierstraat, Kontich – Melkveebedrijf Keizershoeve, Keizershoek 269, Kontich

Toeren bij de boeren in Mol

t.e.m. woensdag 30 september

Deze fietstocht van 40 of 32 kilometer laat je genieten van het prachtige landschap langs Molse landbouwbedrijven en enkele bezienswaardigheden. Op elk landbouwbedrijf vind je educatieve borden zodat je onderweg iets opsteekt over landbouw en over de korte keten in het bijzonder.

De korte keten is een manier van kopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen de producent en consument. Op die manier kan de landbouwer de prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen.

Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product, maar voor de hele korte keten. Via deze fietslus zet gemeente Mol lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers.

Meer weten? https://toerisme.gemeentemol.be/aanbod/66/fietslus-toeren-bij-de-boeren

Adres startpunt: Ecocentrum De Goren (Zilvermeer), Postelsesteenweg 71, Mol

Haal je lokale producten af bij CoopSaam vzw in het Karrenmuseum in Essen

Elke zaterdag van 10 > 14 uur t.e.m. 10 oktober 2020

In het winkel- en afhaalpunt van CoopSaam vzw promoten ze tijdens de Zomer van de Korte Keten en ook daarna duurzame consumptie. Hoe pakken ze dat aan?

Door rechtstreekse aankopen bij lokale boeren te vereenvoudigen via een centraal en gemakkelijk bereikbaar afhaalpunt in het Karrenmuseum in Essen. CoopSaam maakt lokale producten en fairtradeproducten toegankelijker voor een brede doelgroep en wil voedselverspilling maximaal tegengaan. Bij dit winkel- en afhaalpunt gaan ze ook voluit voor  afvalarme consumptie.

Meer weten? www.coopsaam.be

Adres: Rietendakschuur Karrenmuseum, Moerkantsebaan 48, Essen

Boerenmarkt Zomer van de Korte Keten in Kasterlee

Elke woensdag van 9 > 14 uur t.e.m. 28 oktober 2020

In de Kempense gemeente Kasterlee organiseren ze speciaal voor de Zomer van de Korte Keten elke woensdag, en dat zelfs tot eind oktober, een boerenmarkt. Je kan er je boodschappentas vullen met verse groenten en fruit en artisanale producten.


Adres: Toerisme Kasterlee, Markt 13, Kasterlee

Wat hebben gin, paardenmelk en plukfruit gemeen? Pedale Locale fietstours in Lier!

t.e.m. 1 november 2020

Op tien minuten treinen van Antwerpen ligt Lier, een prachtig provinciestadje omgeven door lokale initiatieven van eerlijke landbouw en korteketeneconomie. Bijna onmiddellijk begeven we ons tussen de velden waar we worden ontvangen door trotse en enthousiaste producenten van biologisch fruit, paardenmelk en gin.

Proef van paardenmelk, test verzorgingsproducten op basis van paardenmelk, verorber een broodmaaltijd tussen de velden, pik een gintasting mee op een oude hoeve en laat je begeesteren door de gids!

Meer weten? www.pedale-locale.be

Adres startpunt: NMBS-station Lier, Leopoldplein, 32, Lier

Fiets de zomer in met de picknickroute van La Belle Belgique in Hoogstraten

t.e.m. 1 november 2020

Zalig fietsen, lokale hapjes en drankjes en onderweg genieten van een prachtig Hoogstraats landschap. Dat zijn de sleutelwoorden voor de picknickroute van La Belle Belgique. Leen van La Belle Belgique maakt voor jou en je gezelschap een heerlijke picknickmand waarbij je Hoogstraten proeft.

Jouw bestelde picknickmand staat klaar op één van de zes locaties, je volgt de uitgestippelde picknickroute en onderweg geniet je van lokale gerechten en producten uit Hoogstraten.

De route loopt via het knooppuntennetwerk. Een greep uit het aanbod: yoghurt van het Vaneleke, aardbeiendrinkyoghurt van de Meirhoeve, aardbeien, appels, peren, blauwe bessen (allemaal geteeld in Hoogstraten), eigenzinnige confituren van Local Harvest (kiwibes, gember, komkommer, …), vers gebakken brood, dessert met blauwe bessen, …

La Belle Belgique is een ambassadeur van OogstStraten, de lokale voedselstrategie van stad Hoogstraten die lokaal en duurzaam voedsel vooropstelt.

Adres startpunt: La Belle Belgique, Worteldorp 50, Hoogstraten
Meer info: La Belle Belgique, E info@labellebelgique.be, M 0473 63 07 29

Roem & Glorie voor de Zomer van de Korte Keten in ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver

t.e.m. 24 december 2020

't Grom promoot het duurzaam gebruik en behoud van streekgebonden groentevariëteiten door kwekers en consumenten. Deze telersvariëteiten zijn enorm kostbaar.

Om dat onder de aandacht te brengen kan je de Zomer van de Korte Keten vieren in ’t Grom met allerhande activiteiten zoals Spot the carrot waar je de verre voorouders van de groenten die we nu kennen, kan ontdekken.

Je kan ook de reizende, Europese tentoonstelling Plant, People and the Future of Food bezoeken, de collectie van Achiel Goossens over Europese tuinbouw bekijken en de botanische precisie tussen kunst en wetenschap blootleggen.

Meer info? www.tgrom.be

Adres startpunt: ’t Grom, Midzelen 25A, Sint-Katelijne-Waver
Meer info: La Belle Belgique, E info@labellebelgique.be, M 0473 63 07 29

Prikkel en Proef in Mol

t.e.m. woensdag 31 december

Voor 12,5 euro koop je een bonnenboekje Prikkel en Proef, vol Mols genot: zeven lekkernijen en zes kortingsbonnen voor niet-alledaagse activiteiten. Zeven deelnemende zaken ontvangen je met open armen en met lekkere hapjes en drankjes. Geen tijd om alle bons op de gebruiken op één dag? Geen zorgen. Alle bons blijven nog het hele jaar geldig.

Meer info: Toerisme Mol, T 014 33 07 85, E toerisme@gemeentemol.be

Adres startpunt: Dienst Toerisme, Markt 1a, Mol

Picknicken & bosbeleving in Balen

zaterdag 18 juli, 10 > 16 uur

Het Hommelhof wil op een gezonde manier mensen verbinden met de natuur. Jouw picknick met een mand vol lokaal lekkers wordt nog leuker in combinatie met een tocht waarin de Berkebossen je aan de hand van allerlei opdrachten uitdagen om hun smaken, geluiden, geuren en kleuren te ontdekken.

De tocht start aan de houten bareel aan het einde van de Kievitsdreef in Balen. Bestel je picknickmand op www.vandeboer.be en haal je mand op in 1 van de afhaalpunten.

Adres: Berkebossen, Kievitsdreef, Balen

Maak je eigen veldboeket in De Lommerte in Veerle

zaterdagen 18 juli en 1 augustus, 10 > 12 uur – vrijdag 24 juli, 19 > 21uur

Bi verwelkomt je op de boerderij met een homemade drankje en hapje, ze vertelt het zorgboerderijverhaal van De Lommerte en leid je rond in de bloementuin. Tussen de bloemen krijg je info over het telen, verzorgen en oogsten van je eigen blije bloemen. Nadien maak je een veldboeket. Je gaat naar huis met een boeket veldbloemen en veel inspiratie.

Praktische info vind je op de website van de Zomer van de Korte Keten.

Adres: De Lommerte, Tessenderloseweg 120, Veerle (Laakdal)

Picknick voor bierliefhebbers in Olmen

25 juli, 10 > 17 uur

Kom picknicken op het grasveld naast brouwerij ‘De Schieve’. Vandaag kan je achterhalen hoe Kevin en Jeroen het heerlijke Toekan en Hert bier brouwen. Hun verhalen over de toekomst van ‘Beer4nature’ en over de bossen in de Kempen krijg je er als toemaatje bij. Bestel je picknickmand op www.vandeboer.be en haal je mand op in van onze afhaalpunten.

Adres: De Schieve, Oosthamsesteenweg 98, Olmen (Balen)

Picknicken bij de Goriënberg in Retie

1 augustus, 10 > 17 uur

De schapenboerderij van Roel en Sofie grenst aan een natuurgebied in Retie. Je kan picknicken tussen de bomen voor hun huis of op de weide naast de stallen. Sofie staat op 1 augustus klaar voor picknickers die zin hebben in lokaal lekkers.

Na of voor het eten kan je een wandelroute volgen die begint achteraan de schapenstallen en door het bos naar de Goriënberg leidt. Als afsluiter geniet je van een schapenijsje. Bestel je picknickmand op www.vandeboer.be en haal je mand op in een afhaalpunt.

Adres: De Goriënberg, Kortijnen 23, Retie

Ontdek de samentuin van Mol & Balen

zaterdag 8 augustus, 10 > 17 uur

Wat is een samentuin? Wel dat kan je op 8 augustus te weten komen! Zak met je picknickmand vol lokaal lekkers af naar Stokt, zet je neer in het gras tussen de groeiende gewassen en laat je bijspijkeren door gepassioneerde vrijwilligers.

De samentuin is niet enkel een plek waar mensen hun eigen groenten planten, telen en oogsten maar ook waar mensen elkaar terug vinden. Een tuin van de toekomst!

Bestel je picknickmand op www.vandeboer.be en haal je mand op in een afhaalpunt.

Adres: De Warmoes, Stokt (tegenover nr. 134), Mol

Wandelen en eten tussen de boomgaarden in Geel

Zaterdag 22 augustus, 10 > 16 uur 

Op 22 augustus kan je via een korte wandeling vanuit het speelpleintje in Stelen (Sint-Apolloniastraat) naar de boomgaard van Jef wandelen. Via een wandelpad dat bekend is bij mensen uit de buurt, loop je recht de boomgaard binnen.

Daar mag je plaatsnemen op het grasveld met zicht op een korenveld of op de boomgaard. In het winkeltje aan de voorkant van de boerderij kan je lokale producten zoals appels, peren en appelsap kopen.

Adres: Helsen Fruit, Janssen-Pharmaceuticalaan 1, Geel

Sluit de grote vakantie af met een eco- en boerenmarkt in Waarloos

Zaterdag 22 augustus, 10 > 16 uur

De eco- en boerenmarkt in Waarloos is een gezellige straatmarkt, waar je duurzame, biologische, ecologische en fairtrade producten en/of activiteiten kan proeven, kopen, ondervinden. De markt is een samenwerking met de Landelijke Gilde van Waarloos.

Adres:  Berkenhof, Ferdinand Maestraat 93, Waarloos (Kontich)

Openvelddag en bloemenpluk bij CSA Loof & Bezen in Wommelgem

20 september, 14 > 17 uur

Tijdens deze openvelddag van CSA-boerderij Loof & Bezen kan je biobloemen komen plukken en om 14 of 16 uur een gratis rondleiding volgen op de boerderij. Voor je op de fiets springt, leggen we nog graag uit waar CSA voor staat!

De woorden achter de beginletters zijn Community Supported Agriculture. Dat betekent zoveel als landbouw die door de gemeenschap zelf wordt ondersteund.

Het basisprincipe?

Als consument deel je in de oogst, maar ook in de kosten. In het begin van het seizoen koop je een oogstaandeel. Daarmee heb je recht op een deel van de opbrengsten van het bedrijf, goed voor eigen gebruik. Zo sta je als consument zelf mee in voor de risico’s, maar deel je ook in de eer van een goede oogst. En je hebt rechtstreeks toegang tot eersteklasproducten van eigen kweek.

Meer info? www.loofenbezen.be - www.rechtvanbijdeboer.be/verkooppunten/csa-boerderij

Adres: Loof en Bezen, Fortbaan ten noorden van nr. 116, Wommelgem

Smikkeltocht in de Rupelstreek

26 september

Op zaterdag 26 september organiseert Toerisme Rupelstreek samen met haar vrijwilligers de Smikkeltocht. Langs een mooie fietstocht van ruim 35 km fiets je van de Rupelstreek richting Hombeeks Plateau.

De fietstocht vormt een lus, je komt dus altijd terug uit op de vertreklocatie. In Rumst, Hombeek, Leest en Battel krijg je een heerlijk lokaal gerechtje en drankje voorgeschoteld.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk, na betaling is je inschrijving definitief. Begin september ontvang je de drank- en eetbonnen voor de verschillende stopplaatsen en een brochure met de routebeschrijving. Inschrijven kan tot 11 september, zolang de maximumcapaciteit niet bereikt wordt.

Meer info en inschrijvingen: Toerisme Rupelstreek in De Schorre, T 03 880 76 25, E info@toerismerupelstreek.be

Adres startpunt: Brasserie 3 Ri4en, Visserstraat 91, Rumst

Praktische Info

Waar:
op verschillende locaties in de provincie Antwerpen


Website:
www.zomervandekorteketen.be


Social media:
Facebookpagina Zomer van de Korte Keten

#zomervandekorteketen

Meer info:
zomervandekorteketen@provincieantwerpen.be