'Het zat er aan te komen.  Wekenlang geluidsoverlast voor de hele woonwijk de Molekens, dagelijks vandalisme, vechtpartijen, drugs, ...', klinkt het bij buurtbewoners op de Herenthoutseweg-Molekens.

Zomerbar Calabria op de Herenthoutseweg startte deze zomer als 'horecapop-up' - wat een naam - in Herentals.

De organisator - met vergunning van de stad - wilde zogezegd 'het multifunctioneel terrein om tot een 'gezellige zomerbar' omtoveren, waar je in deze barre tijden even kan weg zijn van alles en iedereen. 'Ontspanning en rust staan op de eerste plaats', blokletterde het Herentalse schepencollege in de lente.

'De stad wist goed genoeg dat er heibel van zou komen van zo'n alco- en drugshol met haast iedere nacht vandalisme', zeggen buurtbewoonster Marleen H. en Ann V.D.V. teleurgesteld.

'In onze brievenbussen vond je stront en urine, spuiten van drugs in onze voortuinen, beplaste planten, en onze ramen en deuren besmeurd. En we durfden na 22u niet meer buiten komen, omdat je de kans had om agressieve 'zombies' tegen te komen.  Echt!    Recent hebben ze hier nog een politieagent in burger werkonbekwaam geslagen.  Politie Neteland heeft uitgebreide vaststellingen gedaan.

De stad gaat nu door het stof : de geldende coronamaatregelen en gemaakte afspraken werden nooit nageleefd. Nu is het veel te laat.'

'Geen lawaai meer, of sluiting'

Het stadsbestuur meldt vanmorgen dat zomerbar Calabria opnieuw een stille 'pop-up' wordt. 'Er mogen geen dj's meer worden geprogrammeerd en het sluitingsuur wordt voorlopig vastgesteld op 22 uur. Dat sluitingsuur kan terug verlengd worden indien Calabria aantoont dat de organisatie geen hinder veroorzaakt voor de buurtbewoners en de nodige veiligheidsplannen op punt staan.'

'Vijgen na Pasen. Het verwachte kwaad voor de woonwijk Molekens is geschied'

'Neem ook nog dat zo'n 'zomerbars' alle horecazaakvoerders in het Herentalse centrum continu een dolk in de rug steken. Leegzuigen van het centrum door een beslissing, een vergunning van het schepencollege', klinkt het bij de Herentalse horeca. 

'En we betalen ieder jaar alle belastingen hier.  Dank u stad.'  Vooral de N-VA-schepen voor lokale economie is kop van jut.

De organisator van Calabria reageert op z'n facebook : 'We betreuren het ten zeerste dat dit moet gebeuren, zeker omdat 1% van de bezoekers het verpest voor de 99% andere bezoekers die zich wél kunnen gedragen. Maar problemen geraken niet opgelost zonder maatregelen.'

Vorig jaar oktober moest zomerbar Baobab Beach Club aan de Diamantstraat Frame 21 op politiebevel de deuren sluiten.