U bent hier

Zomeropening Ark van Noë verzekerd

Kasterlee
30.06.2014 - 14.15u
Door: Herman Gezelle

Door de geplande aanleg van winterdijken langs de Kleine Nete is de huidige procedure om een ontwikkelaar aan te stellen voor de Ark van Noë stopgezet. Het lastenboek wordt nu op korte termijn herzien.   In 2009 kocht het gemeentebestuur van Kasterlee de Ark van Noë van het OCMW. Om een toekomstige toeristische ontwikkeling ruimtelijk mogelijk te maken, werd meteen daarna (2010) een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt.  

Aansluitend maakte een stuurgroep, samengesteld uit gebruikers, verenigingen, belangengroepen, een businessplan onder de begeleiding van Strategisch Plan Kempen (SPK). Zo kreeg iedereen een goed zicht op de mogelijkheden van de Ark van Noë en een overzicht van de investeringen die nodig zijn om er een hedendaags toeristisch recreatief bedrijf van te maken.

In het voorjaar van 2013 werd een oproep gelanceerd naar mogelijke kandidaten om de Ark in zijn oude glorie te herstellen. Een jury met deskundigen en raadsleden van meerderheid en oppositie beoordeelde de conceptnota’s en de voorstellen die zij uitwerkten aan de hand van het businessplan en het RUP. Eén kandidaat kreeg tot einde mei 2014 de kans om zijn voorstel te verfijnen en financieel te onderbouwen.

De aanleg van winterdijken langs de oevers van de Kleine Nete kwam echter roet in het eten gooien van de lopende procedure. Deze werken zullen immers een zeer belangrijke impact hebben op de ontwikkeling van het gebied en de impact voor de Ark van Noë kan onvoldoende worden ingeschat. Daarom heeft het college van burgemeester en schepenen op 16 juni 2014 de huidige procedure stopgezet.

Voor de opening tijdens de zomermaanden is inmiddels een goede oplossing gevonden. Van 1 juli tot 31 oktober 2014 zal De Wimpe vzw uit Herenthout de Ark van Noë openhouden. Zij hebben ervaring met horeca, kayakken op de Kleine Nete en het organiseren van evenementen.

Maar ook het lange termijn perspectief wordt niet uit het oog verloren. Daarom wordt spoedig een nieuwe procedure voorbereid die ter dege rekening houdt met de timing en de impact van de aanleg van winterdijken langs de Kleine Nete. Op korte termijn wordt een nieuwe procedure met aangepaste voorwaarden opgestart om een ontwikkelaar voor de lange termijn te zoeken.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto