Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zomerspoor heerst in augustus over Neteland : '123 evenementen, 14-tal activiteiten'

team Zomerspoor

Zomerspoor is een liefdesverklaring aan de diverse schoonheid van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven: haar natuur, cultuur, historisch en cultureel erfgoed enerzijds en de mensen met hun rijke expertise en kwaliteiten anderzijds.

'Het programma wordt meegemaakt door het publiek en haar inwoners: diverse diensten, verenigingen, sectoren, leeftijden, achtergronden verbinden zich met elkaar om een hele maand lang elke dag leven in de brouwerij te brengen', zegt Tina Van Roy.

'Een greep uit het aanbod: boerderijconcerten, theaterproducties, dansvoorstellingen, workshops, een splinternieuwe muziekcompositie, hoorspel, open tuinen, autoloze zondag, talloze themawandelingen, wereldse picknicks,…'

 

Voor wie van cijfers houdt: tussen 1 en 31 augustus kan je héél wat ontdekken en beleven

  • in totaal meer dan 123 verschillende evenementen
  • dagelijks zijn er 14-tal activiteiten gepland
  • 14 expo’s
  • 32 podiumvoorstellingen
  • 17 workshops
  • 17 wisselspoor evenementen
  • 22 ontspoorde activiteiten.

Save the date:

  • Dinsdag 1 augustus is er de officiële openingsceremonie die om 15u  vertrekt aan de kerk van Morkhoven, via Noorderwijk zal passeren om dan halt te houden aan de kerk van De Molekens. We volgen de route van de oude spoorweg en zullen zo Herentals, Noorderwijk en Morkhoven doorkruisen/verbinden.

We danken alle spoortrekkers, spoorbouwers, sponsors en de verschillende stadsdiensten die dit mee realiseren', besluit Tina Van Roy.

 

Een uitgelezen maar superdruk programma in augustus :

 

Voeten vegen!

Met Voeten Vegen! heeft de succesvolle kunstatelier Tabula Rasa een opvallende tentoonstelling uitgewerkt, want het is tegelijkertijd een zoektocht die over de hele binnenstad verspreid ligt.

Daarmee bouwt de groep verder op een onderzoek van de Herentalse kring voor geschiedenis en heemkunde Herentaldum, dat op zoek ging naar alle overblijvende voetschrapers in het stadscentrum. Dat zijn metalen ringen of holtes naast de voordeur, waar mensen vroeger hun voeten afveegden voor ze het huis betraden.

“Onze leden hebben verrassende kunstzinnige objecten gemaakt die we op de voetschrapers hebben aangebracht. Met de zoektocht ontdek je de kunstwerkjes en los je puzzels, rebussen en raadsels op. De tocht kan je van 1 tot 26 augustus maken, de oplossingen dien je ten laatste om 27 augustus binnen”, weet Tabula Rasa.

Maar kunst kom je nog op heel wat plekken tegen. 'We hebben verschillende kunstenaars of groepen die een expositie houden', zegt Tina Van Roy. “Je kan terecht in kasteel Le Paige, het Fundatiehuis op het Begijnhof en ArtPalatos. Blikvangers zijn onze eigen pop-up galerij Igecc met werken van tal van kunstenaars in de vroegere winkel van Blokker in de Zandstraat. In het stadsarchief op de Augustijnenlaan vind je dan weer ons Museum: Wat Niet Mag Verdwijnen.

Vaarwel theaterzaal muziekacademie...

De stedelijke muziekacademie heeft de deuren in de Hikstraat op 30 juni definitief afgesloten --  op 1 september staan ze paraat in de 'nieuwe' kunstencampus op de Molenvest - nog even kan je het zaaltje in de Hikstraat bezoeken als 'laatste theaterlocatie' van Zomerspoor.

Op de binnenkoer – naast enkele andere locaties in de stad - kan je in augustus terecht voor voorstellingen van Ann Ceurvels & Tania Poppe (‘Niet Normaal?’), Kristien Coenen (‘Carmen’), Foe de Tejatre (‘De drie eenzame, verdrietige mannen’), Kurt Vervloet (‘Spoorzoekers’), TheaterSpektakel (‘Allee!’), Hofpoortteater Elckerlijc Turnhout (‘Nina Simone, Liefziek’) en Kreutzfeld Verein (?) (‘We zien wel’, ‘ZuurZeemZoet’). TheaterLing met 'Moordspel’ een interactieve zoektocht in de stad.

FarmFestival

Het FarmFestival tovert de site van bioboerderij De Kijfelaar van ‘Boer Bavo’ Verwimp twee dagen lang om tot een festivalterrein. “De nadruk van het programma ligt op jong talent uit de streek”, weet Jasmien Withofs van cc ’t Schaliken.

"Vrijdag 25 augustus concerteert Florentien, een singer-songwriter uit Vorselaar die vorig jaar de Netelandwedstrijd Nief Talent heeft gewonnen. Afsluiters die dag zijn Isaac Roux, die dan weer De Nieuwe Lichting van Studio Brussel won. Op zaterdag 26 augustus staat wat stevigere muziek geprogrammeerd. Dan starten we met Sex On Toast uit Olen, die op Nief Talent de publieksprijs wonnen. Afsluiter is The Guru Guru, die ook al op Pukkelpop optraden. Op het festival ligt ook de nadruk op biocatering.”

Verder kan je kiezen tussen klassiek, rock, wereldmuziek, techno en hedendaagse muziek op verschillende tijdstippen en locaties.

Daar zitten opmerkelijke concerten tussen, zoals het pianoconcert met lichtshow van Christine Carré op de visvijver in Diependaal (4 augustus) of het Concrete Techno Festival op de binnenkoer van ’t Schaliken (12 augustus). Ook de Donderse Dagen en het nieuwe stadsfestival Funky Town varen onder de vlag van Zomerspoor.

Autoloze sportzondag

'Zo'n 25 sportclubs maken van 20 augustus een sportzondag, terwijl het stadscentrum verkeersvrij is.   De clubs gaan zich aan de Herentalse bevolking presenteren verspreid over het stadshart, dus niet op hun vertrouwde locatie. De mensen kunnen er tal van uiteenlopende sporten zien of proberen. Gaande van volksspelen tot volleybal, van karate tot golf, van yoga tot basketbal.'

De Laatste 24 Uur

'Met een gemiddelde van 13 activiteiten per dag word je toch wat overdonderd.  En in het slotweekend schakelt het evenement met ‘De Laatste 24 Uur’ zelfs nog een versnelling hoger. Dat zijn letterlijk 24 activiteiten in 24 uur tijd, telkens wel met een beperkte tijdsduur, telkens op een andere locatie in Herentals, besluit sympathieke Tina Van Roy. “Het begint met een lezing in de bibliotheek op 29 augustus om 19u en eindigt 24 uur later met een circusvoorstelling in Moktamee Bovenrij.'   Een hele boterham die heel wat  organisatietalent vergt.

Zomerspoor zoekt nog vrijwilligers...

Het takenpakket is behoorlijk verscheiden, van suppoosten in het Museum: Wat Niet Mag Verdwijnen, over het bemannen van onthaalposten tijdens de Autoloze Sportzondag of bij de wandelingen, tot het mee opbouwen en afbreken van het podium in de openluchttheaterzaal van de muziekacademie. Ook op het Farm Festival zijn nog helpende handen gewenst. Belangstellenden kunnen hun naam invullen op enkele Excel-tabellen op de website onder de knop ‘ik doe mee!’.  (pp) Foto Johan Temmerman/NNieuws.

team Zomerspoor

Deel dit artikel