U bent hier

Zo'n 50 actievoerders voor 'Save de Begijnendreef' : 'Beheer uitbesteden aan KULeuven'

Herentals
01.06.2021 - 21.59u
Door: Herman Gezelle

Het was vanavond lang geleden dat er nog eens een opvallende protestactie aan het Administratief Centrum op de Augustijnenlaan gehouden werd.  De afgelopen maanden was er in Herentals heel wat commotie ontstaan rond de geplande kap van de eeuwenoude Begijnendreef. 

Net voor de gemeenteraad van dinsdagavond demonstreerden zo'n 50 actievoerders.  Ze zijn het oneens met de plannen van het schepencollege met op kop Stefan Verraedt (N-VA) voor een totale kap.

'Evergreen met inhoud' van Louis Neefs

Fijn dat de 'evergreen met inhoud' van Louis Neefs nog eens weerklonk 'Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, laat ons een boom en het zicht op de zee.' 

'Het is deze kaalkap van de historische dreef die we niet kunnen verantwoorden om zoveel redenen, denk maar aan de opwarming van de aarde, biodiversiteitscrisis of het grondwaterpeil dat drastisch verder zakt', weet Lieve Snauwaert van 'Grootouders voor het Klimaat'. 

'We willen dat de bekende professor Hans Van Dyck de Begijnendreef in Herentals een laboratoriumfunctie kan toekennen en om samen te werken met wetenschappers van de KU Leuven voor het beheer ervan.  Dat zou een primeur voor Vlaanderen zijn.'

Toegevoegd punt van oppositie Vooruit en Groen

Net de oppositiepartijen Vooruit en Groen gooiden vanavond een toegevoegd punt op de gemeenteraad om het beheer uit te besteden aan de universitaire Afdeling Bos, Natuur en Landschap.

Peter Verpoorten (Groen) en Jan Bertels (Vooruit) :  'Volgens de deskundigen is er helemaal geen nood aan het volledig kappen van de dreef, maar is dat een bestuurlijke keuze. We kunnen beter de energie van de bevolking omtrent de dreef capteren in plaats van te polariseren. Het schepencollege laat hier een enorme kans liggen!'  Het punt haalde 13 stemmen voor, 15 stemmen (meerderheid N-VA-CD&V) tegen. Dus punt weggestemd.

'Save de Dreef' wil het schepencollege (N-VA-CD&V) op het goede spoor zetten en de bomen in de Begijnendreef redden, maar de actie vangt bot.

Een korte reactie van schepen Stefan Verraedt (N-VA) : 'Nieuwe inzichten kunnen het beheersplan wijzigen, maar het niet na 3 jaar zomaar omgooien. Het college stapt dus niet mee in het voorstel.'  (TJ) Beelden Johan Temmerman/ Nnieuws.

Bekijk boven op YT : toegevoegd punt Begijnendreef vanaf 39'.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto