Op zondag 23 april doet ook het Stoetersdorp mee aan de Erfgoeddag. Voor Herenthout is het ook de opening van het toeristisch seizoen.

Voor Peer Stoet en Heemkring Sandelyn is Erfgoeddag het sein om je ons lokale verleden te laten herbeleven, met een unieke dubbeltentoonstelling rond carnaval en onderwijs. Nieuwbakken streekgids en Herenthoutenaar Benny Glassée neemt je dan weer mee op een boeiende wandeltocht met de kerkelijke geschiedenis van het dorp als leidraad.

Unieke dubbeltentoonstelling
Het archief van Peer Stoet wordt al jaren zorgvuldig bijgehouden. Van generatie op generatie werden prachtige erfgoedobjecten doorgegeven die samen het verhaal vertellen van Peer Stoet, de oudste carnavalsvereniging van België. En Heemkring Sandelyn neemt je mee op pad doorheen de geschiedenis van meer dan een eeuw onderwijs in Herenthout. Documenten, voorwerpen en meubelen van toen brengen de geschiedenis tot leven!

Gratis / zondag 23 april / doorlopend van 10.00 tot 18.00 uur / site Verheyen (Smetjes) – Molenstraat 48

Gegidste wandeling 'Kerkelijk Herenthout'.
Net als vele andere Vlaamse dorpen, heeft Herenthout een ruim aanbod aan religieus onroerend erfgoed. Onze gids graaft in het collectief geheugen en nuanceert het, doorspekt met opmerkelijke anekdotes en weinig bekende faits divers. De wandeling is 5 km lang (duurtijd ongeveer 2u30) en toegankelijk voor iedereen. Omdat het aantal deelnemers beperkt is, vragen we om vooraf in te schrijven bij Loket Vrije Tijd. De Toerismeraad trakteert deelnemers achteraf op een drankje, te nuttigen op de dubbeltentoonstelling van Peer Stoet en Heemkring Sandelyn.

Gratis / zondag 23 april / start om 10.00 uur / gemeentelijke feestzaal – Bouwelse Steenweg 10 / inschrijven verplicht