Op zondag 15 april vindt in Vorselaar de ziekenzorgdag plaats. Op deze dag worden leden van Ziekenzorg met de auto rondgereden in Vorselaar. Deze activiteit kadert in ‘Vorselaar, dorp in de kijker 2012’.

Ziekenzorgdag
Leden van de Landelijke Gilden halen de minder mobiele leden van Ziekenzorg thuis op voor een rondrit met de auto aan een gezapig tempo door het platteland in de verschillende gehuchten van Vorselaar.
 
Om 13,30 uur komen alle chauffeurs met de deelnemers van Ziekenzorg bijeen op de parking aan de wijkschool “De Wervetuin” aan de Van de Werfelaan 56 te Vorselaar. Voordien hebben de chauffeurs al enkele leden van Ziekenzorg thuis opgehaald.

Van daar uit rijden de chauffeurs “in colonne” door de Vorselaarse gehuchten. Misschien zijn het wel plaatsen waar de minder mobiele mensen van Ziekenzorg in geen jaren meer geweest zijn?
Onderweg wordt er ook even halt gehouden bij Louis en Marie Goolaerts – Van Dingenen in de Berkelheide. Daar wordt iedereen vergast op een tas koffie bij een aangenaam muziekje van een oude Decap-orgel. Nostalgie op een notenbalk.
Verder door de straten en gehuchten van Vorselaar naar het klooster van de zusters van Vorselaar. Daar wordt iedereen een koffietafel aangeboden. En … hierbij kan niet alleen nagepraat worden over de uitstap maar ook over koetjes en kalfjes bijgepraat worden.

Aan alle mooie liedjes komt een einde. De chauffeurs sluiten deze welgevulde dag af door zijn “gasten” veilig en wel naar huis te brengen.
 
Het project ‘Dorp in de kijker’
Landelijke Gilden zet sinds 2001 telkens één dorp in elke Vlaamse provincie in de kijker. In Antwerpen is dat dit jaar Vorselaar.
 
Het aantal dorpsbewoners dat zich toelegt op een hobby of vereniging is niet te tellen. ‘Dorp in de kijker’ speelt daarop in met een eenvoudig concept: breng alle kleine dingen van het dorp samen en laat ze, door samenwerking met andere verenigingen, zien aan de dorpsbewoners en alle nieuwsgierigen. De leden en bestuursleden van de lokale landelijke gilden zijn de motor van deze actie. Ongedwongen, maar zeer duidelijk, verbeteren ze hiermee de sociale samenhang in hun dorp.
 
Landelijke Gilden groepeert in Vlaanderen meer dan 68.000 plattelandsbewoners en hun gezin in 900 plaatselijke afdelingen. Het is een krachtige sociale beweging met 7.300 vrijwillige bestuursleden die zich inzetten voor de uitbouw van dorp en platteland. In Antwerpen telt Landelijke Gilden meer dan 14.200 leden verspreid over 156 afdelingen. Landelijke Gilde Vorselaar is één van deze afdelingen.
 
Landelijke Gilde Vorselaar bestaat uit een dynamische ploeg van 8 bestuursleden. Doorheen de jaarcyclus bieden zij meer dan 90 gezinnen die lid zijn van de gilde, een ruim en gevarieerd programma aan. Zij zijn vandaag één van de sterkere afdelingen in de regio en daardoor een geknipte kandidaat voor de organisatie van ‘Dorp in de kijker’.